Letné počasie sa definitívne končí

NETKY.SK • 17 September 2016, 14:24 • 2 min
Letné počasie sa definitívne končí

BRATISLAVA - V prvej polovici septembra prevládalo na Slovensku slnečné a veľmi teplé počasie. Víkend však prináša zmenu, pribudne oblačnosť, zrážky a postupne sa bude ochladzovať. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) avizujú, že neskoré leto sa tak končí a prichádza jeseň.

slovakia

left justify in out

Prvá polovica septembra bola veľmi teplá, v Hurbanove druhá najteplejšia od roku 1901. Priemerná teplota vzduchu tam dosiahla 20,6 stupňa Celzia, čo je o 3,9 stupňa Celzia viac ako dlhodobý priemer (1981 - 2010).

 

"Výrazne nadpriemernú odchýlku priemernej teploty vzduchu od dlhodobého priemeru za prvých 15 dní septembra sme zaznamenali aj v chladnejších oblastiach Slovenska. Napríklad v Oravskej Lesnej 14,7 stupňa Celzia, čo je rovnako 3,9 stupňa Celzia nad dlhodobým priemerom," píšu v analýze Cyril Siman a Štefan Dlhoš zo SHMÚ.

 

September bol výnimočný aj v počte tropických a letných dní. V Hurbanove sa zaznamenala neprerušená séria siedmich tropických dní, kedy je teplota vzduchu vyššia ako 30 stupňov Celzia. "V minulosti sme na tejto stanici zaznamenali len jedno obdobie s dlhším trvaním po sebe idúcich tropických dní - v septembri 1947 ich bolo až osem a vyskytli sa ešte neskôr," poukázali meteorológovia.

 

V Oravskej Lesnej sa zase zaznamenalo až sedem letných dní, kedy teplota vzduchu presiahne 25 stupňov Celzia, bez prerušenia. Je to najviac od roku 1951. Rekord maximálnej dennej teploty vzduchu na daný dátum sa tu v septembri prepisoval osem dní za sebou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies