AKTUALIZOVANÉ Letisko na ostrove Bali otvorili, vzdušný priestor je vhodný na vzlet a pristávanie lietadiel

NETKY.SK • 29 November 2017, 09:05 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Letisko na ostrove Bali otvorili, vzdušný priestor je vhodný na vzlet a pristávanie lietadiel

JAKARTA - Medzinárodné letisko na indonézskom ostrove Bali, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, bude v dôsledku pokračujúcej erupcie sopky Agung uzavreté ďalších najmenej 24 hodín.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné letisko na indonézskom ostrove Bali znovu otvorili aj napriek tomu, že je sopka Agung na ostrove naďalej činná. Ako informoval jeho hovorca Ari Ahsanurrohim, sopečný popol zavialo na juh a juhovýchod, vďaka čomu je vzdušný priestor nad letiskom čistý a vhodný na vzlet a pristávanie lietadiel. Úrady pôvode informovali, že letisko bude zavreté do štvrtka rána.

 

Prítomnosť sopečného popola, ktorý môže poškodiť motory lietadiel, zatiaľ v areáli letiska zistená nebola. Stĺpec popola však už dosiahol výšku 7620 metrov a vietor ho unáša smerom k letisku.

 

V pondelok, keď letisko na Bali uzavreli, bolo zrušených viac ako 400 letov a na ostrove uviazlo takmer 60-tisíc cestujúcich.

 

Agung chrlí popol do výšky 7,6 kilometra. Úrady v pondelok zvýšili stupeň nebezpečenstva na maximum a viac ako 100-tisíc ľuďom z okruhu desiatich kilometrov od sopky prikázali opustiť domovy. Desaťtisíce z nich však nechcú odísť.

 

Prezident Joko Widodo nariadil všetkým zainteresovaným ministerstvám, agentúram, armáde a polícii, aby vláde pomohli pri riešení situácie. Vyzval tiež všetkých obyvateľov žijúcich v ohrozenej zóne, aby ju "pre svoju bezpečnosť opustili".

 

Sopka Agung (3142 m) je najvyšším vrchom na Bali. Nachádza sa v severovýchodnej časti ostrova približne 70 kilometrov od letiska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies