Kali, Majk Spirit i Katarína Knechtová sa vyjadrili ku koronavírusu z hľadiska kultúry

NETKY.SK • 18 August 2020, 16:14 • 2 min
Kali, Majk Spirit i Katarína Knechtová sa vyjadrili ku koronavírusu z hľadiska kultúry

Všetci umelci sa počas pandémie museli výrazne uskromniť, keďže neexistovala možnosť zarábať koncertami. No čím ďalej trvá táto situácia, aj ľuďom v umeleckej sfére sa zarába čoraz ťažšie.

slovakia

left justify in out

Niektorí, najmä zo začiatku pandémie, prijali túto situáciu ako možnosť pomôcť iným. Tak napríklad Celeste Buckingham i Dominika Mirgová spievali prostredníctvom Instagramu. Na scénu prichádzali aj televízne prenosy umelcov, ktorí hrali ľuďom sediacim zväčša doma.

 

Prvotný optimizmus

Dominika Mirgová po tom, ako sme už s istotou vedeli, že koronavírus prišiel aj na Slovensko a je preto potrebné urobiť preventívne opatrenia, verila, že to nebude na dlhý čas. „Čo ma najviac mrzí, sú zrušené koncerty, my chystáme dva akustické v apríli a tie zatiaľ neplánujeme zrušiť. Verím, že bude dovtedy všetko ok,“ napísala Mirgová.

 

Spirit o rozumnom opatrení

Reper Majk Spirit zachoval chladnú hlavu a po vyhlásení opatrení proti šíreniu nebezpečnej choroby napísal: „Práve som sa dozvedel, že sa nám rušia koncerty na najbližšie víkendy, a aj keď z toho nie som veľmi nadšený, lebo prichádzam o peniaze, musím povedať, že mi to príde ako rozumné preventívne opatrenie,“ prezradil bývalý člen hip-hopového zoskupenia H16.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uvedomujem si, aká situácia je tam vonku..nehovorím, že nemám strach, ale snažím sa nepanikáriť. Jedzte veľa ovocia, zeleniny a pite veľa čaju ! Preventívne ! Telu dajte VITAMÍNY !! Stres a panika mu určite nepomôžu... Čo ma najviac mrzí, sú tie zrušené koncerty 🤷🏼‍♀️ my chystáme dva akustické v apríly a zatiaľ ich neplánujeme zrušiť..verím, že bude dovtedy všetko ok! Predpredaj je už spustený na www.maxiticket.sk 16.4. Trnava @synagoga_cafe 18.4. Bratislava @designfactory_sk Koncerty začnú o 19:30 , vek je NEOBMEDZENÝ ! Choď to mrknúť a rezervuj si svoje miesto 😉 Určite sa čoskoro vidíme..dávajte na seba pozor 🙏🏼 Vaša D.M. 💋 #prayforhealth 📸 @peterpansky_artist 💄 @lussimakeupartist 💁🏼‍♀️ @jirko_blatny_official / @profibeauty

Příspěvek sdílený Dominika Mirgova (@dominikamirgovaofficial),

 

Aj keď v dobe, keď COVID-19 na Slovensko len prichádzal, sa to časovo mnohým javilo optimistickejšie a verili, že leto prežijeme s koncertami a bez rúšok. Postupne sa umelecká sféra čoraz viac sťažuje na nemožnosť vykonávať svoju prácu. A nejde im pritom len o nich samotných. So žiadosťou o pomoc sa na politikov obracali herci. Na sociálnych sieťach sa ozývajú aj ďalší protagonisti kultúrneho priemyslu. 

 

 

Herci

Herečka Broňa Kováčiková priznala, že je to nepríjemná situácia aj pre ňu. „Nemáme z čoho žiť, pretože nemôžeme vykonávať svoju prácu. Nemôžeme ísť točiť, nemôžeme ísť hrať do divadla... Vyzerá to ako veľmi nepríjemná situácia aj je, ALE! Treba sa na veci pozerať z rôznych uhlov,“ dodala s tým, že je to čas, keď sa môže zahĺbiť viac do seba a oddýchnuť si. Herec Marcel Nemec bol na začiatku pandémie pozitívny a tešil sa, že čoskoro sa s divákmi uvidí. „Pre nikoho to nie je ľahké a nielen my, divadelníci, sme bez práce.“

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kamaráti, veľa otázok mi chodí od vás ohľadne týchto sviatkov! V prvom rade vám chcem povedať, že nič nám nebráni si aj naďalej užívať život, aj keď v obmedzenej forme, ale stále tu tá možnosť je, takže nezúfať😉 “Karanténa” platí na dané okresy. Bratislava a Košice sa berú ako samostatný okres. Takže, vy sa po Bratislave, môžete pohybovať aj takto skákať ako ja, ale za účelom ísť do prírody, vyvenčiť hafana, alebo natankovať, obchod, lekáreň...tak ako doteraz 🤓 Čo však nesmiete, je opustiť mesto v ktorom sa nachádzate, lepšie povedané okres, takže žiadne chalupy, šibačky a polievačky. Taká škoda, že tento rok nedostanú muži po vajci 🥚😂 #loveyou#jumpingfitness#

Příspěvek sdílený B R O N A K O V A C I K O V A (@brona_kovacikova),

 

Osvetlovači, zvukári či technici

Čím dlhší čas od zavedenia opatrení prešiel, tým sú však aj umelci oveľa viac nervózni. Ozvala sa aj bývalá členka poroty Superstar Katarína Knechtová. „Ak my nemôžeme robiť svoju prácu, tak s nami umelcami ju nemôžu robiť ani manažéri, osvetlovači, zvukári, technici, produkční, eventové agentúry, ticketingovky, rentalové, cateringové, security firmy, promotéri, brigádnici,“ upozornila na facebooku s tým, že zo situácie je veľmi nešťastná. Prosí o možnosť uskutočňovania koncertov. „Týka sa to všetkých ľudí v kultúrnom segmente,“ zdôraznila.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

To sme naozaj taki nepodstatni, neviditelni...?! Nestojime nikomu ani za stipku pozornosti? Naozaj v tejto vlade a spolocnosti(koniec koncov, ved je to aj vizitka spolocnosti), nestoji za to sa zamysliet sa, ze ak my nemozeme robit svoju pracu, tak s nami umelcami ju nemozu robit ani manazeri, osvetlovaci, zvukari, technici, produkcni, eventove agentury, ticketingovky, rentalove, cateringove,security firmy, promoteri, brigadnici...Som z tejto situacie a za tychto ludi nestastna...Su to roky nepredstavitelnej driny, ale kedze sa nejedna o “teple rozky”, cize nieco “hmotne”, lebo hudba prave taka je, mnohi maju pocit, ze toto praca nie je a nezasluzi si pozornost..... Ked si citam komentare ludi pod clankami, ktore sa venuju tejto problematike,chce sa mi zvracat🤮. Este nikdy v mojom profesionalnom zivote som si viac neuvedomila nizkost niektorych ludi v tejto krajine tak, ako je tomu teraz.... Je mi z toho velmi smutno a zaroven ma to velmi stve.... Preto aj ja zo svojej pozicie chcem apelovat na vsetkych, ktorych sa to tyka - POVEDZME TO NAHLAS tak, ako to je. Nechajte nas pracovat. Prvych ste nas “vypli” a realne nikto z nas nevie, kedy nas opat “zapnete” ...Je to zacarovany kruh. A este raz, nie je to len o mne. Tyka sa to vsetkych ludi v kulturnom segmente! Rozoberte si to, ako chcete.... #nebudemeticho #povedzmetonahlas #zazivukulturu #takakotoje

Příspěvek sdílený Katarina Knechtova (official) (@katarinaknechtovaofficial),

 

Psycho-hygiena

Reper Kali sa pridal k jej slovám, že opatrenia sa dotknú aj ďalších ľudí, ktorí sú v úzadí šoubiznisu rovnako dôležití. Povedal, že nechce žiadny príspevok od štátu, rovnako ani zníženie daní, len možnosť robiť si svoju prácu. Pridal sa aj Majk Spirit novým statusom. Priznáva v ňom, že on sám nepozná riešenie, ale apeluje, aby sa intenzívne hľadalo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kultura je srdce spolocnosti, nemoze ostavat na poslednom mieste.. mam doma tehotnu manzelku takze verte mi ze sa snazim byt extremne opatrny.. na druhej strane ale vidim ako tieto pochybne opatrenia likviduju cely zabavny priemysel.. my artists sme len jeho tvarou, ale 90% su ludia v pozadi ktori maju momentalne obrovske existencne problemy.. netvrdim ze mam riesenie, a ani nechcem hovorit hlavnemu hygienikovi ani premierovi ako maju robit svoju pracu, ale nieco urobit treba.. moznost nakazy neni jedine nebezpecenstvo.. stupajuce mnozstvo depresii a samovrazd je z casti aj dosledkom chybajucej psycho-hygieny, ktoru poskytuju prave kulturne a sportove podujatia.. co robi stat aby pomohol narodu udrziavat si mentalne zdravie? mne sa zda ze robi pramalo.. pri turizme a ostatnych sektoroch vzdy prizmuri oci, ale na zabavny priemysel je extra prisny.. a povedat ludom z kultury ze “chodte konecne robit nieco poriadne” je nehoraznost, ved tito ludia su dušou tohto naroda.. a momentalne vazne potrebuju pomoc.. #FREETHECULTURE #SAVETHECULTURE

Příspěvek sdílený Majk Spirit (@majkspirit),

 

Zodpovedný Spirit

Sám je pritom maximálne zodpovedný, pretože má tehotnú manželku. No dodáva, že kultúra je pre všetkých veľmi dôležitá. „Stúpajúce množstvo depresií a samovrážd je z časti aj dôsledkom chýbajúcej psycho-hygieny, ktorú poskytujú práve kultúrne a športové podujatia,“ napísal reper s občianskym menom Michal Dušička.

 

 

Vláda sa umelcom snažila pomôcť napríklad aj dočasným oslobodením od povinnosti platiť dvojpercentný príspevok do umeleckých fondov. Opatrenie schválili v polovici mája poslanci Národnej rady SR v rámci balíka legislatívnych úprav, týkajúcich sa zákonov v pôsobnosti Ministerstva kultúry. Išlo práve o reakciu na pandémiu a jej ekonomickým dosahom na kultúrnu sféru. Má sa dokonca pripraviť norma, ktorá túto povinnosť zruší úplne. Ministerka kultúry Natália Milanová spomenula aj mimoriadnu, tzv. COVID výzvu, ktorú vyhlásil Fond na podporu umenia (FPU). "Polmiliónová alokácia pre umelecké projekty v tejto výzve sa pritom môže ešte navýšiť,“ dodala. Poukázala i na vyhlásenie nových výziev na pomoc kultúre a kreatívnemu priemyslu. Ide o podporu dizajnu, vizuálneho umenia či tvorby multimediálnych diel.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk  Na sklade sú jednorázové ochranné rúška, textilné ochranné rúška a dezinfekčné gély.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies