Let do Salzburgu stál R. Sulíka 640 eur, výlet si zrejme zopakuje

NETKY.SK • 18 August 2010, 14:01 • 2 min
Let do Salzburgu stál R. Sulíka 640 eur, výlet si zrejme zopakuje

Let do Salzburgu stál R. Sulíka 640 eur, výlet si zrejme zopakuje - Politika Predseda Národnej rady SR a líder SaS Richard Sulík zaplatil za let súkromným prúdovým lietadlom do Salzburgu 640 eur.

slovakia

left justify in out

Predseda Národnej rady SR a líder SaS Richard Sulík zaplatil za let súkromným prúdovým lietadlom do Salzburgu 640 eur. Informoval o tom dnes novinárov, ktorým ukázal aj faktúru.
      Prvý muž zákonodarného zboru si vie predstaviť, že si takýto výlet v budúcnosti zopakuje, napríklad, keď bude mať narodeniny (12.1. pozn. TASR). "Uvidíme čo prinesie budúcnosť. Ja som nič zlé nespravil, bolo to v mojom súkromnom čase a za moje súkromné peniaze. Neviem prečo, keď dôjde tá správna chvíľa, by som si to nemohol zopakovať," povedal Sulík s tým, že takéto lety ale nebude absolvovať týždenne. "To by mi bolo ľúto peňazí," vysvetlil.
      Podľa vlastných slov nepovažuje takéto správanie za "papalášizmus". "Moje ročné príjmy sú 150.000 eur, sú všetky zdanené a legitímne, no nerozumiem, prečo by som si raz za čas nemohol dovoliť márnotratnosť vo výške 640 eur," konštatoval.
      Doklad o zaplatení od Sulíka žiada aj Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý voči nemu začal konanie. "Viem, že faktúra bude výboru stačiť, pýtal som sa na to predsedníčky Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD)," dodal predseda SaS. Ak by Sulík platbu nezdokladoval, hrozila by mu pokuta vo výške jeho ročného platu.
      O začatí konania rozhodli členovia výboru minulý týždeň jednomyseľne. "Žiadame, aby pán predseda parlamentu dokladoval, že si zaplatil tento let súkromným lietadlom," vysvetlila vtedy Zmajkovičová. Podľa vlastných slov chce, aby sa dodržiaval ústavný zákon. Výbor aj v predchádzajúcom volebnom období žiadal od funkcionárov, ktorí sa zúčastnili na súkromnej akcii, aby dokladovali finančné vyrovnanie s tým, že si to hradili sami.
      Podpredseda výboru Kamil Krnáč (SaS) pôvodne žiadal, aby sa poslanci prípadom Sulíka zaoberali až neskôr. Dôvodom bolo, že predsedovi NR SR v tom čase ešte nebola vystavená faktúra. "To nie je otázka toho, že som nesúhlasil s konaním, hovoril som o tom, že výbor začal prerokúvať prípad príliš skoro, keď ešte nie je možné, aby Sulík predložil listinné dôkazy," vysvetlil svoj postoj po rokovaní výboru. Krnáč však napokon začatie konania podporil. "Nechcem, aby sa z toho stala politická kauza," povedal.
      Aktivity verejných funkcionárov riešil výbor pre nezlučiteľnosť funkcií aj v minulom volebnom období. Išlo napr. o účasť riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu SR Jána Jasovského (nominant ĽS-HZDS) na konskom póle vo Vysokých Tatrách, ktoré organizovala finančná skupina, či lety súkromným lietadlom Jána Slotu (SNS). Po predložení dokladov bolo konanie voči nim zastavené.
      Sulík podľa medializovaných informácií letel do Salzburgu za kulinárskym zážitkom súkromným lietadlom, ktoré patrí spoločnosti blízkej Vladimírovi Poórovi. Všetko si mal hradiť sám. Peňazí má vraj dosť, aby si "raz za čas dovolil aj takúto márnotratnosť".
      Podľa denníka Sme letel Sulík na výlet, ktorý vymyslel jeho priateľ, pilot Ivan Zemanovič. Išli na večeru do reštaurácie, kde varili dvaja bratia zo Španielska, ktorí majú doma reštauráciu s tromi Michelinovými hviezdičkami.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies