Najatraktívnejšie svetové destinácie, ktoré preslávili filmové a knižné diela

NETKY.SK • 15 September 2023, 10:54 • 2 min
Najatraktívnejšie svetové destinácie, ktoré preslávili filmové a knižné diela

Inšpirácia pre cestovateľov môže mať mnoho podôb. Niektorí ľudia túžia po dovolenke len, aby si od všetkého oddýchli, iní sa do konkrétnych destinácií vydávajú po tom, čo ich videli vo svojich obľúbených knihách alebo filmových adaptáciách.

slovakia

left justify in out

Od rumunského hradu Bran (známe sídlo grófa Dracula) po newyorský Great Neck (kde sa odohrával Veľký Gatsby) - tu je niekoľko atraktívnych miest na svete, ktoré sa stali populárnejšími vďaka spojitosti so slávnymi literárnymi dielami.

Piazza Navona, Rím

Román Dana Browna Anjeli a démoni (2000) je súčasťou náboženskej konšpiračnej série o Robertovi Langdonovi, ktorá pokračovala dielami Da Vinciho kód (2003) a Inferno (2013). Fanúšikovia sa po prečítaní kníh túžia vydať po stopách neohrozeného profesora (vo filmoch ho hrá Tom Hanks). Brown na obohatenie svojich príbehov skvele využíva skutočné lokality a rímske námestie Piazza Navona s Fontánou štyroch riek patrí k tým najznámejším.

Pohorie Mourne, Severné Írsko

Severoírske pohorie Mourne sa objavilo na plátne v seriáli Hra o tróny, ale možno ešte známejšie je ako krajina, ktorá pomohla inšpirovať C.S. Lewisa k sérii kníh Letopisy Narnie, vrátane knihy Lev, čarodejnica a skriňa (1950). Magická krajina Narnia je vraj čiastočne inšpirovaná práve pokojnou krásou týchto výnimočných hôr v grófstve Down.

Stanica King's Cross, Londýn, Anglicko

Nástupište 9¾ na stanici King's Cross je miestom, kde sa všetko pre Harryho Pottera začalo. V rámci šikovného marketingu sa vďaka popularite filmu oblasť medzi nástupišťami 9 a 10 zmenila na miesto, kde si turisti môžu urobiť dokonalý záber na Instagram. Každý rok sa tu 1. septembra stále objavujú oddaní fanúšikovia, aby na stanici oslávili deň návratu do Bradavíc.

Beach Haven, New Jersey, USA

Táto malá štvrť v New Jersey sa stala v roku 1916 nepravdepodobným miestom série útokov žralokov, na základe ktorých Peter Benchley napísal román Čeľuste (1974). Slávna filmová adaptácia Stevena Spielberga z roku 1975 sa v skutočnosti nakrúcala v Martha's Vineyard v štáte Massachusetts, zatiaľ čo knižné Amity je v realite prímorské mestečko na Long Islande.

Top Withens, Yorkshire, Anglicko

Top Withens neďaleko dediny Haworth nie je dnes ničím iným ako opustenou farmou uprostred poľa v kraji Yorkshire. No dodnes sa o ňom hovorí, že bol inšpiráciou pre ústredné miesto nesmrteľného románu Emily Brontëovej Búrlivé výšiny (1847).Ruiny farmy sa nachádzajú pozdĺž obľúbeného turistického chodníka a navštívilo ich za tie roky už toľko turistov z Japonska, že smerové tabule k Top Withens sú dnes okrem angličtiny aj v japončine.

Hrad Bran, Rumunsko

Asi tušíte, ktorá kniha inšpirovala mnohých turistov k ceste do temných lesov Transylvánie. Kniha Brama Stokera Dracula (1897) sa stala ikonou svojho žánru a mnohé rumunské hrady sa hlásia k tomu, že sa stali inšpiráciou pre tohto krvilačného muža. Hrad Bran má je však vizuálne najbližšie k tomu, čo si väčšina ľudí predstaví pri pomyslení na Draculov príbeh. Väčšina turistov ho preto za sídlo strašidelného grófa bez pochýb považuje.

Great Neck, New York, USA

Great Neck je oblasť na Long Islande, kde žil F. Scott Fitzgerald počas písania svojho Veľkého Gatsbyho (1925). Táto oblasť sa stala známou prílevom nových obyvateľov a  nových peňazí prichádzajúcich z New Yorku, čo je základným motívom aj v románe. Od vydania románu sa oblasť dodnes veľmi zmenila a z pôvodného popisu týchto miest zostalo v súčasnosti len málo. Zdá sa však, že turisti tu stále nájdu veľa možností na zábavu.

Ostrov princa Eduarda, Kanada

Meno L. M. Montgomeryová vám nemusí nič hovoriť, no určite spozorniete, keď sa povie Anna zo Zeleného domu. Autorka série príbehov v červenovlasnej originálnej dievčine Anne Shirleyovej, ktorú pošlú žiť do fiktívneho mesta Avonlea, zasadila dej práve na Ostrove princa Eduarda, kde Montgomeryová vyrastala. Pri čítaní série je jasné, ako veľmi rodné mesto autorky podnecovalo jej fantáziu, od farmy až po Strašidelný les a Mileneckú uličku v Balsam Hollow.

Snæfellsjökull, Island

Napriek tomu, že francúzsky autor vedeckej fantastiky Jules Verne Island nikdy nenavštívil, čaro krajiny ho natoľko uchvátilo, že vo svojom slávnom klasickom diele Cesta do stredu Zeme z roku 1864 považoval práve stratovulkán Snæfellsjökull, ktorý sa nachádza asi 125 km severozápadne od Reykjavíku, za bránu do zemského jadra. Verne, známy tým, že svoje romány situoval do naozaj nezvyčajných miest, vydal v roku 1870 román Dvadsaťtisíc míľ pod morom a v roku 1872 Cestu okolo sveta za osemdesiat dní, ktorá čitateľov zavedie do 11 krajín sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies