Lepšie počasie v auguste vylepšilo turistickú sezónu v Tatrách

NETKY.SK • 6 September 2011, 14:55 • 2 min
Lepšie počasie v auguste vylepšilo turistickú sezónu v Tatrách

Lepšie počasie v auguste vylepšilo turistickú sezónu v Tatrách

slovakia

left justify in out

img

Teplé počasie v závere augusta vylepšilo tohtoročnú turistickú sezónu v Tatrách. Prilákalo do hôr viac dovolenkárov, čím posledné prázdninové týždne nahradili výpadok návštevnosti najmä z júla tohto roka.

"V auguste sme zaznamenali nárast návštevnosti o približne 10 % oproti minulému roku," zhodnotil pre TASR Peter Chudý zo Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Letná sezóna v Tatrách pritom ešte nekončí, potrvá aj počas septembra. Celkovo by podľa Chudého odhadu mohlo v lete zavítať do Vysokých Tatier o 7 až 8 % viac ľudí než vlani.

Hory pritom odštartovali leto v júni s desatinovým nárastom návštevnosti. Júl sa však niesol v znamení daždivého počasia, čo sa odzrkadlilo na menšom počte turistov. Ich počet dosiahol len úroveň minulého roka.

Počet návštevníkov by mal byť podľa predbežných odhadov v tomto roku oproti vlaňajšku lepší aj v Nízkych Tatrách. "Počet hostí by v porovnaní s minulým rokom klesnúť nemal," uviedol pre TASR Peter Morong zo Správy Národného parku Nízke Tatry. Návštevnosť sa však podľa neho odvíja najmä podľa počasia.

Spomedzi návštevníkov zavítalo tohto roku do Tatier najviac Slovákov. Za nimi nasledujú českí turisti. "Veľmi milo však prekvapili aj maďarskí návštevníci. Zdá sa, že ich počet by mohol v tomto roku vzrásť," doplnil Chudý.

Oproti minulosti však ľudia v horách menej utrácajú na suveníroch či športových potrebách. Obchody a reštaurácie preto pociťujú nižšie tržby.

Za celý minulý rok sa vo Vysokých Tatrách ubytovalo približne 300.000 hostí. Ďalšieho asi 1,5 milióna ľudí sa vybralo na jednodňovú turistiku. Zhruba polovica z tohto počtu mieri do Vysokých Tatier práve počas letnej sezóny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies