UNICEF informuje, že pri pokuse dostať sa do Európy zahynulo alebo zmizlo tento rok 289 detí

NETKY.SK • 14 Júl 2023, 17:30 • 2 min
UNICEF informuje, že pri pokuse dostať sa do Európy zahynulo alebo zmizlo tento rok 289 detí

RÍM - Najmenej 289 detí zahynulo alebo sa stratilo tento rok pri pokusoch dostať sa cez Stredozemné more do Európy. Znamená to, že každý týždeň zomrie alebo zmizne takmer 11 detí.

slovakia

left justify in out

UNICEF sa tiež domnieva, že od roku 2018 zomrelo alebo zmizlo v strednej oblasti Stredomoria na ceste do Európy približne 1500 detí. Súčasne pripúšťa, že skutočný počet detských obetí riskantných plavieb na tejto trase môže byť ešte vyšší.

 

Detský fond OSN zároveň uvádza, že od januára tohto roka dorazilo zo severu Afriky k brehom Talianska 11.600 detí, čo predstavuje dvojnásobný nárast v porovnaní s rovnakom období v roku 2022. 

Väčšina detí sa vydáva na plavbu z Líbye a Tuniska. Výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová zdôraznila potrebu urobiť viac na vytvorenie bezpečných a legálnych ciest, ktoré poskytnú deťom prístup k azylu. Zároveň vyzvala na posilnenie úsilia o záchranu životov na mori. "V konečnom dôsledku treba urobiť oveľa viac pri riešení základných príčin, ktoré nútia deti riskovať svoje životy," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: Reuters / Alkis Konstantinidis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies