Leonarda Nimoya trápia choré pľúca

NETKY.SK • 6 Február 2014, 18:59 • 2 min
Leonarda Nimoya trápia choré pľúca

USA - Hercovi diagnostikovali chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, ktorej vznik z veľkej časti zapríčiňuje fajčenie.

slovakia

left justify in out

Americkému hercovi Leonardovi Nimoyovi, ktorý sa preslávil najmä vďaka seriálom a snímkam Star Trek, diagnostikovali chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. "Prestal som fajčiť po tridsiatich rokoch. No nie je to dostatočne skoro. Mám chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. Starý otec odkazuje, prestaňte s tým hneď teraz!" odkázal svojim priaznivcom 82-ročný herec prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Choroba herca zrejme poriadne trápi, keďže ho nedávno odfotografovali, ako vychádzal z nemocnice v New Yorku na vozíku aj s dýchacím prístrojom.

Chronická obštrukčná choroba pľúc postihuje celosvetovo viac ako 210 miliónov ľudí, pričom každú hodinu na ňu zomrie približne 250 ľudí. Na Slovensku týmto závažným ochorením trpí osem až šestnásť percent ľudí starších ako 40 rokov. V počiatočných štádiách má ochorenie pomerne nenápadný priebeh a pacienti si ho zamieňajú s obyčajným prechladnutím či zápalom priedušiek, a preto lekára vyhľadajú až v pokročilých štádiách. Vo väčšine prípadov je príčinou chronickej obštrukčnej choroby pľúc fajčenie. Tabakový dym v priebehu niekoľkých rokov fajčenia dráždi dýchacie cesty, ničí elastické vlákna v pľúcach a spôsobuje v nich zápal. Ak poškodenie trvá dlho a je intenzívne, zápal sa nikdy nezahojí bez následkov, ale vznikne jazva. K takýmto zmenám dochádza v prieduškách a v pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Následne v nich dochádza k nadprodukcii hlienu, zhrubnutiu steny a strate rozťažnosti malých dýchacích ciest, čo môže viesť až ku kolapsu dýchacích ciest. 

Pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc zvyčajne trápi chronický kašeľ spojený s vykašliavaním hlienov. Jedným z najhorších príznakov je dýchavičnosť, ktorá sa zvyčajne zhoršuje časom a predovšetkým pri námahe. V pokročilých štádiách sa dýchavičnosť objavuje aj v úplnom pokoji, dokonca môže byť prítomná neustále. Býva hlavným zdrojom úzkosti a zhoršenej kvality života pacientov, a je to tiež príčina úbytku na hmotnosti a celkovej slabosti. Toto ochorenie síce nie je možné úplne vyliečiť, liečba však dokáže zmierniť alebo odstrániť jeho príznaky, znížiť frekvenciu a závažnosť vzplanutí choroby, zlepšiť celkový zdravotný stav a zvýšiť toleranciu fyzickej záťaže, čím zároveň zvyšuje kvalitu života pacienta. 

Americký herec, režisér, básnik, spevák a fotograf Leonard Nimoy sa narodil 26. marca 1931. Preslávil sa predovšetkým ako Spock, ktorého stvárňoval od roku 1966 v seriáloch a snímkach Star Trek. Je autorom niekoľkých zbierok básní a tiež dvojzväzkovej autobiografie I Am Not Spock (1975) a I Am Spock (1995). Vydal tiež päť hudobných albumov Leonard Nimoy Presents Mr. Spock's Music From Outer Space (1967), Two Sides of Leonard Nimoy (1968), The Way I Feel (1968), The Touch of Leonard Nimoy (1969) a The New World of Leonard Nimoy (1970). Na obrazovkách sa naposledy objavil v roku 2013 vo filme Star Trek: Do temnoty. Režíroval aj niekoľko snímok, medzi inými napríklad Star Trek III: The Search for Spock (1984) a Star Trek IV: The Voyage Home (1986). 

Informácie pochádzajú z webstránok www.digitalspy.co.uk, www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies