Územie Malej Fatry je národným parkom už 34 rokov

NETKY.SK • 18 Január 2022, 14:03 • 2 min
Územie Malej Fatry je národným parkom už 34 rokov

VARÍN – Národný park (NP) Malá Fatra si v utorok pripomína 34 rokov od získania štatútu národného parku. Správa NP Malá Fatra o tom informovala na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Podľa pracovníčky pre environmentálnu výchovu v NP Malá Fatra Aleny Badurovej od roku 1949 na Slovensku postupne vyhlásili deväť národných parkov, Malá Fatra medzi ne patrí od roku 1988. „Radí sa medzi tretie najvyššie jadrové pohorie Slovenska a zároveň najzápadnejšie položené pohorie v rámci Karpát. Osobitosti tohto relatívne malého chráneného územia predstavujú svojrázne, veľmi zachovalé časti pohoria. V špecifických prírodných podmienkach sa tu vyvinuli endemity – druhy, ktorých výskyt je viazaný iba na toto územie,“ uviedla.

 

 

Pre zachovanie najvzácnejších a najohrozenejších biotopov a druhov zaradili územie národného parku do sústavy chránených území Natura 2000 ako Územie európskeho významu Malá Fatra a zároveň chránené vtáčie územie. „Napriek skutočnosti, že Malá Fatra má už 34 rokov štatút národného parku, je potrebné upozorniť na fakt, že v súčasnosti prírodu tohto územia ovplyvňuje v čoraz väčšej miere nekontrolovaný rozvoj cestovného ruchu. Je na každom jednom z nás, aby sme sa vlastným konaním pričinili o ochranu a nedotknuteľnosť tohto malého, ale výnimočného územia,“ dodala.

 

Možno vás zaujme: Pieninský národný park si pripomína už 55. výročie vzniku, jeho vyhlásenie však nebolo také jednoduché



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies