Lekárka dostala za smrť 14-ročného pacienta podmienku, pre matku nebohého je to málo

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 16:12 • 2 min
Lekárka dostala za smrť 14-ročného pacienta podmienku, pre matku nebohého je to málo

BANSKÁ BYSTRICA – Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici dnes potvrdil prvostupňový rozsudok, podľa ktorého je 78-ročná lekárka Klára Tománková z Revúcej zodpovedná za smrť 14-ročného chlapca.

slovakia

left justify in out

Lekárka za prečin usmrtenia z nedbanlivosti dostala dva roky odňatia slobody podmienečne s odkladom výkonu trestu na tri roky a zákaz vykonávať lekársku prax na tri roky. Rozhodnutie súdu je právoplatné.


Udalosť sa stala v marci 2014 na detskom oddelení Nemocnice s poliklinikou v Revúcej pri príjme 14-ročného chlapca. Tománková ako službukonajúca ošetrujúca lekárka nesprávne vyhodnotila klinický stav pacienta, od narodenia trpiaceho na hydrocefalus. Mala chlapca poslať na vyššie špecializované pracovisko, prípadne s týmto pracoviskom konzultovať jeho zdravotný stav. Chlapca však do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici dali previezť až keď sa zhoršil jeho zdravotný stav a bolo už neskoro. Podľa súdu lekárka nevykonala všetky zdravotné úkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby. Tým spáchala prečin usmrtenia z nedbanlivosti.


Lekárka, ktorá býva v Rožňave, sa voči prvostupňovému rozsudku odvolala. Senát krajského súdu jej nevyhovel a verdikt o dvojročnej podmienke i zákaz vykonávať povolanie potvrdil. Tománková sa na odvolacom konaní zo zdravotných dôvodov ospravedlnila. Prítomná bola matka nebohého chlapca, ktorá podmienečný trest pre lekárku označila za neprimerane mierny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies