Le Penová pred voľbami žiada odstránenie "bakteriálnej imigrácie" a ochranu občanov

NETKY.SK • 11 November 2015, 14:17 • 2 min
Le Penová pred voľbami žiada odstránenie "bakteriálnej imigrácie" a ochranu občanov

BRUSEL - V snahe dosiahnuť historické víťazstvo v decembrových regionálnych voľbách na severe Francúzska predsedníčka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová spôsobila pobúrenie s protiimigračným programom, ktorý navrhuje "odstránenie bakteriálnej imigrácie".

slovakia

left justify in out

Sanitárna časť predvolebného programu FN bola doteraz nepovšimnutá, sporný návrh si však všimol regionálny denník La Voix du Nord, ktorý o ňom informoval v utorok. Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú historické víťazstvo FN v druhom kole regionálnych volieb, ktoré sa uskutoční 13. decembra. Po prvý raz by Le Penovej strana mohla vládnuť jednému z francúzskych regiónov. Najnovší prieskum spoločnosti Ifop-JDD odhadol, že FN v regióne Nord-Pas-de-Calais získa až 39 percent voličských hlasov. Le Penová v rámci predvolebnej kampane pripravila program strany, v ktorého sanitárnej časti je prejavená vôľa "odsúdiť a vykoreniť akúkoľvek formu bakteriálneho prisťahovalectva". "Nemocnice sa stretávajú s alarmujúcim výskytom nákazlivých chorôb, ktoré nie sú špecifické európskemu kontinentu a sú spojené s migračným prílivom. Odmietame, aby zdravie našich občanov bolo ohrozované," uvádza sa programe strany.

 

Po zverejnení týchto informácii všetci protivníci FN v regionálnych voľbách, ľavicoví aj pravicoví, vyjadrili rozhorčenie s uvedeným vyhlásením a označili Le Penovú za xenofóbnu političku, ktorá "rozširuje šialenstvo". Liga ľudských práv v tejto súvislosti uviedla, že šéfka FN otvorene prejavuje svoje "rasistické názory"Hovorca FN Sébastien Chenu po skontaktovaní francúzskymi médiami upozornil, že pri príprave citovaného dokumentu došlo k neželanej chybe, pričom Le Penová predstaví oficiálny predvolebný program v sobotu, kde bude vysvetlená aj kontroverzná sanitárna oblasť.

 

Národný front, ktorý je známy svojimi eurofóbnymi a protiimigrantskými vyhláseniami, sa otvorene zameriava na boj proti hrozbám, ktoré predstavuje migrácia. Francúzsko v posledných mesiacoch nebolo poznačené prílivom migrantov ako iné štáty EÚ, imigračný problém je však citlivý na severe krajiny. V oblasti prístavu Calais už niekoľko mesiacov v biednych podmienkach živoria tisíce prisťahovalcov, ktorí sa snažia dostať do Anglicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies