V Dubaji postavia prvú mešitu na svete pomocou 3D tlače

NETKY.SK • 10 Máj 2023, 16:30 • 2 min
V Dubaji postavia prvú mešitu na svete pomocou 3D tlače

V posledných rokoch sa 3D tlač využíva na výstavbu takmer všetkého od domov a podnikov až po mosty. Ako sme už pri Dubaji zvyknutí, nezaostáva a je pripravený postaviť úplne prvú mešitu na svete pomocou 3D tlačiarne.

slovakia

left justify in out

Podľa Aliho Mohammada Allhalyana Alsuwaidiho, vedúceho inžiniera oddelenia pre Islamské záležitosti a Charitatívne aktivity dubajského vládneho úradu (IACAD), sa do mešity zmestí až 600 veriacich a bude pokrývať plochu 2000 m2, dvojposchodová mešita bude postavená z betónovej zmesi. Plánovaná výstavba by mala začať už koncom tohto roka a jej dokončenie sa očakáva v prvom štvrťroku roku 2025.

 

img

 

„Na stavbu mešity sme sa rozhodli použiť 3D tlač, pretože ide o novú a inovatívnu technológiu, ktorá môže potenciálne ušetriť čas a zdroje v porovnaní s klasickými stavebnými metódami“ uviedol Alhalyan Alsuwaidi. IACAD odmietol uviesť spoločnosť, ktorá bude za stavbu zodpovedná.

 

Stavba budov pomocou 3D tlače vyžaduje nadrozmerné tlačiarne, ktoré sú naprogramované informáciami o danom návrhu. Materiál na stavbu sa vytlačí z trysky a následne sa buduje vrstva po vrstve. Väčšina konštrukcií pri 3D tlači je vyrobená z betónu, ale je možné použiť aj iné materiály, ako napríklad hlinu.

 

Budúcnosť stavebníctva je tu 

Dubaj sa rozhodol stať sa svetovým hlavným mestom 3D tlače a v roku 2018 spustil takzvanú „3D Printing Strategy“, ktorá plánovala, že do roku 2030 bude 25 % nových stavieb v emirátoch vyrobených pomocou 3D tlače. V roku 2019 sa Dubaj stal držiteľom svetového rekordu za najväčšiu 3D tlačenú stavbu – budovu  Mestského úradu v Dubaji, ktorá je vysoká 9,5 metra s plochou 640 m2.  

 

 

Theo Salet je dekanom Fakulty stavebníctva na Technickej univerzite v Eindhovene v Holandsku a je zástancom modernizácie stavebníctva pomocou technológií ako je 3D tlač. „V nadchádzajúcich desaťročiach bude potrebné vykonať veľké množstvo stavebných prác v kontexte nedostatku kvalifikovaných stavebných robotníkov, energetickej transformácie a potreby priemyslu stať sa udržateľnejším,“ povedal.

 

img

 

„Digitálny návrh a konštrukcia ušetrí čas, zníži stavebné náklady a náklady spojené s možnými poruchami, vyriešia problém s nedostatkom stavebných robotníkov a umožnia nám prehodnotiť návrhy z hľadiska udržateľnosti,“ dodal. Verí, že projekt akým je navrhovaná mešita v Dubaji je ďalšou fázou 3D tlačenej architektonickej tvorby, avšak priznáva, že to bude výzva. „Realizácia tak rozsiahleho a atraktívneho projektu, akým je tento, je pomerne náročná úloha a cesta do neznáma,“ povedal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona