Le Pen žiada súd o obnovenie svojho členstva v Národnom fronte

NETKY.SK • 14 Október 2015, 19:00 • 2 min
Le Pen žiada súd o obnovenie svojho členstva v Národnom fronte

BRUSEL - Francúzsky nacionalistický politik Jean-Marie Le Pen dnes pred súdom v Nanterre požiadal o obnovenie svojho členstva v Národnom fronte (FN). Le Pena vylúčili z tejto pravicovej populistickej strany v auguste tohto roku. Dôvodom boli spory s jeho vlastnou dcérou, líderkou FN Marine Le Penovou, informovala tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Le Pen (87) na súde žiada o odškodné vo výške dvoch miliónov eur za údajné poškodenie svojej "dôstojnosti, cti, dobrej povesti a politickej činnosti", ktoré mu - ako tvrdí - spôsobilo vylúčenie z FN. Zároveň chce súdne potvrdenie o tom, že môže naďalej vykonávať funkciu čestného predsedu strany a využívať zákonné práva a povinností vyplývajúce z tejto funkcie.

 

K vylúčeniu Le Pena z FN došlo 20. augusta po päťmesačnom otvorenom konflikte s dcérou Marine, ktorej odovzdal vedenie strany v roku 2011. Celý spor sprevádzali vzájomné medializované obvinenia a vyhrážanie sa súdnymi žalobami.

 

Bývalý predseda FN je známy svojimi opakovanými rasistickými a antisemitskými vyhláseniami, kvôli ktorým viackrát čelil súdnym žalobám. Rozchod s jeho dcérou nasledoval po novej sérii vyhlásení o holokauste, ktoré Le Penová považovala za škodlivé pre jej stratégiu očisťovania imidžu tejto strany.

Le Penová má problémy so súdmi aj na inom fronte, keď musí vysvetľovať nejasnosti okolo financovania vlastnej strany. Predvolanie v tejto kauze dostala na utorok; na súdne vyšetrovanie, ktorom mala figurovať ako svedok, sa však nedostavila.

 

Súdne vyšetrovanie nejasného financovania Národného frontu prebieha od apríla 2014 a týka sa siedmich osôb priamo z FN alebo blízkych tejto strane, vrátane pokladníka strany a jedného z jej podpredsedov.

 

Národný front označil celé vyšetrovanie za politické sprisahanie. Samotná strana bola v septembri ako právnická osoba obvinená zo zneužitia majetku a spoluúčasti na podvodoch počas financovania kampane strany v parlamentných voľbách z roku 2012.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies