Lavrov varuje, že rotácia jednotiek na Ukrajine nenapomáha mieru

NETKY.SK • 16 Január 2015, 13:09 • 2 min
Lavrov varuje, že rotácia jednotiek na Ukrajine nenapomáha mieru

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v mene svojej krajiny vyjadril nádej, že nová mobilizácia na Ukrajine nepovedie k podkopaniu dohôd uzavretých v septembri 2014 v bieloruskom Minsku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinský parlament totiž vo štvrtok schválil prezidentský výnos, podľa ktorého sa v tomto roku na Ukrajine uskutočnia tri vlny čiastočnej mobilizácie do ukrajinskej armády. Toto nariadenie sa bude týkať dovedna 104.000 mužov.
     

Okrem toho ukrajinský parlament odhlasoval zvýšenie maximálneho veku pre odvod do armády z 25 na 27 rokov. Odhlasoval aj zmeny v niekoľkých zákonoch o vojenskej službe občanov, ktorí sú odvedení do armády počas výnimočného obdobia, informovala agentúra TASS.      
     

Lavrov vyhlásil, že dúfa vo víťazstvo zdravého rozumu na Ukrajine. Vyslovil tiež nádej, že ukrajinský prezident Petro Porošenko nepodľahne tlaku "vojnychtivej strany" na Ukrajine, ktorá sa snaží zmariť mierový proces. 

     

Pripomenul, že procesom odohrávajúcim sa v rámci tzv. kontaktnej skupiny a rokovaniam v tzv. normandskom formáte nepomáhajú nijaké kroky, ktoré súvisia s vojenskými operáciami. 
     

Lavrov dodal, že Rusko na tento aspekt sústavne upozorňuje Západ, Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i samotného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Tento prístup protirečí aj záverom schôdzky šéfov diplomacie normandskej štvorky, ktorí sa 12. januára na rokovaní v Berlíne zhodli, že krízu na východe Ukrajiny treba urovnať výlučne mierovými prostriedkami.
     

Ruský minister uviedol, že Rusku sa dostalo ubezpečenia, že mobilizácia na Ukrajine je vyhlásená len kvôli dovolenke doteraz nasadených vojakov alebo kvôli ich vystriedaniu. 
     

Lavrov však upozornil na informácie, že jednotky ukrajinskej armády na viacerých úsekoch striedajú dobrovoľnícke oddiely, "o ktorých sa nevie, komu sú podriadené" a ktoré "majú vcelku zlú povesť, pokiaľ ide o dodržiavanie disciplíny". Zopakoval, že Rusko táto situácia znepokojuje a vyjadril nádej vo víťazstvo zdravého rozumu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies