Lavrov pripustil, že na Savčenkovú sa môže vzťahovať amnestia

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 15:25 • 2 min
Lavrov pripustil, že na Savčenkovú sa môže vzťahovať amnestia

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes pripustil, že na ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú, ktorú väznia v Rusku, by sa mohla vzťahovať amnestia.

slovakia

left justify in out

 V rozhovore pre rozhlasové stanice Sputnik, Echo Moskvy a Govorit Moskva však Lavrov upozornil, že v kauze, v ktorej je Savčenková obvinená zo spoluúčasti na vražde dvoch ruských novinárov, musí najprv zasadnúť súd.
     

"Ak súd rozhodne, že je nevinná, nie je čo riešiť. Ak rozhodne, že je vinná, bude zrejme spadať pod amnestiu," vysvetlil Lavrov. Dodal, že by išlo o amnestiu na základe minských mierových protokolov, ktorá sa má vzťahovať na všetkých účastníkov udalostí na juhovýchode Ukrajiny.
     

Lavrov počas rozhovoru reagoval aj na otázku jedného z rozhlasových poslucháčov, ktorý sa zaujímal o osud Edwarda Snowdena, ktorý v Rusku dostal azyl.
     

Minister uviedol, že Snowden môže Rusko opustiť kedykoľvek. Ako spresnila agentúra RIA Novosti, Snowden vlani v auguste dostal povolenie na pobyt v Rusku, ktoré platí tri roky a oprávňuje jeho držiteľa vycestovať do zahraničia. Lavrov v tejto súvislosti spresnil, že USA sa o Snowdenov osud už dávnejšie nezaujímajú.
     

Snowden v roku 2013 dal novinárom denníka The Guardian k dispozícii dokumenty o sledovacích aktivitách americkej spravodajskej služby NSA či jej britskej obdoby GCHQ. V súčasnosti žije s priateľkou v Moskve a pracuje v oblasti informačných technológií.
     

Tridsaťtriročná Savčenková je v ruskej väzbe od vlaňajšieho júna, medzitým ju vo vlasti zvolili za poslankyňu ukrajinského parlamentu. Moskovský súd jej však naposledy predĺžil väzbu do 13. mája.
     

Podľa ruských vyšetrovateľov Savčenková ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom - podľa Moskvy - prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady.
     

Ukrajinská pilotka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, čo ju zajali proruskí separatisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies