Ulice brazílskych miest zaplnili demonštranti. Požadujú prezidentovu hlavu

NETKY.SK • 3 Október 2021, 08:58 • 2 min
Ulice brazílskych miest zaplnili demonštranti. Požadujú prezidentovu hlavu

BRAZÍLIA - Nespokojní občania demonštrovavli proti brazílskemu prezidentovi.

slovakia

left justify in out

Desaťtisíce obyvateľov Brazílie opäť protestovali v sobotu proti prezidentovi Jairovi Bolsonarovi. Žiadali, aby naňho bola podaná ústavná žaloba (impeachment). Informovala o tom agentúra AFP. Veľké davy odporcov brazílskeho prezidenta sa zhromaždili v Rio de Janeiro,Sao Paulo a ďalších mestách v rámci celonárodnej kampane, ktorú podporujú desiatky ľavicových strán a odborov. Podľa miestnych médií sa demonštrácie konali v 84 mestách v 24 z 27 zväzových štátoch Brazílie.

 

Nespokojné davy vyšli do ulíc

Krajne pravicového prezidenta Bolsonara kritizujú Brazílčania najmä za reakciu jeho vlády na koronavírusovú pandémiu, ktorá v tejto najväčšej latinskoamerickej krajine zabila už takmer 600 000 ľudí"Dostaneme ho preč. Nádejou ľudí tu v uliciach je vyvinúť tlak na zákonodarcov, aby vyzvali na obžalobu (Bolsonara)," povedala pre AFP 69-ročná profesorka na dôchodku Elizabeth Simoesová.

 

 

Dolná komora brazílskeho parlamentu - Poslanecká snemovňa - eviduje už viac ako 100 žiadostí o Bolsonarov impeachment, jej predseda a spojenec vlády Arthur Lira ich však ignoruje. Na demonštráciách viali červené vlajky ľavicovej Strany pracujúcich (PT) bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ako aj vlajky iných ľavicových aj centristických strán.

 

Zástupy nezamestnaných

Demonštranti protestovali aj proti rastúcim cenám potravín a paliva. Žiadali tiež pomoc pre 14,1 milióna obyvateľov Brazílie, ktorí prišli o prácuBolsonarova vláda čelí ekonomickej kríze, koronavírusovej pandémii a  viacerým vyšetrovaniam, ktoré nariadil najvyšší brazílsky súd.

 

V ostatných mesiacoch Bolsonarova popularita prudko klesla, podľa prieskumov verejnej mienky ho podporuje len približne 22 percent opýtanýchJeden prieskum inštitútu Datafolha z polovice septembra ukázal, že Bolsonaro má rok pred prezidentskými voľbami podporu len 26 percent opýtaných, pričom Lula da Silva mal 44 percent.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies