Lavrov nepochybuje o tom, že BR OSN prijme rezolúciu o Sýrii

NETKY.SK • 16 December 2015, 13:22 • 2 min
Lavrov nepochybuje o tom, že BR OSN prijme rezolúciu o Sýrii

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve ubezpečil, že prijatie rezolúcie o Sýrii Bezpečnostnou radou (BR) OSN nebude znamenať "prepísanie" dohovorov dosiahnutých vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii Lavrov podľa agentúry RIA Novosti spresnil, že zámerom je, aby sa prostredníctvom rezolúcie BR OSN "pridala viedenským protokolom dodatočná vážnosť" - teraz už v kontexte medzinárodného práva.

 

Výsledkom schôdzky vo Viedni bola dohoda, že v priebehu šiestich mesiacov sa sýrske vedenie a sýrska opozícia musia dohodnúť na vytvorení vlády národnej jednoty a do 18 mesiacov sa v krajine majú konať nové voľby podľa novej ústavy. Tieto rokovania sa musia uskutočniť do 1. januára 2016.

 

Lavrov dnes vyhlásil, že v Moskve panuje presvedčenie, že nikto sa nebude snažiť zmariť konsenzus ohľadom prijatia rezolúcie BR OSN. Takúto obštrukciu označil za málo pravdepodobnú, keďže - ako vysvetlil - na rokovaniach vo viedenskom formáte sa zúčastnili predstavitelia všetkých piatich stálych členov BR OSN.

 

Šéf ruskej diplomacie dodal, že po jeho utorkovej schôdzke s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym prediskutovali najnovší vývoj ohľadom Sýrie aj veľvyslanci v zainteresovaných krajinách. "Som presvedčený, že sme dospeli k správnemu chápaniu toho, čomu sa v New Yorku budeme venovať," vyhlásil Lavrov.

 

Lavrov v utorok po rokovaniach s Kerrym uviedol, že Moskva podporuje myšlienku zvolať na 18. decembra do New Yorku zasadnutie medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu na ministerskej úrovni.

 

Rozhodnutie usporiadať v piatok v New Yorku schôdzku o Sýrii podporil v noci nadnes aj osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Označil ju za pozitívny impulz v procese sýrskeho urovnania.

 

Dohoda uzavretá vo Viedni 14. novembra zahŕňa vytvorenie a vyslanie pozorovateľskej misie pod vedením OSN, ktorej úlohou by bolo monitorovanie dodržiavania prímeria. BR OSN by mala tento návrh potvrdiť vo svojej rezolúcii. Vo viedenskom dokumente je aj niekoľko ďalších iniciatív, napríklad konsolidácia opozície, práca nad vytvorením novej vlády a ústavy, ako aj uskutočnenie volieb do 18 mesiacov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies