Lavrov apeloval, aby USA využili svoj vplyv na protivládnych povstalcov v Sýrii

NETKY.SK • 17 September 2016, 17:48 • 2 min
Lavrov apeloval, aby USA využili svoj vplyv na protivládnych povstalcov v Sýrii

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie John Kerry dnes v telefonickom rozhovore hovorili o krehkosti prímeria v Sýrii a snahách, ktorých cieľom je dopraviť humanitárnu pomoc pre civilistov v meste Aleppo na severe krajiny.

slovakia

left justify in out

Agentúra RIA Novosti uviedla, že telefonát a uskutočnil z iniciatívy americkej strany.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Lavrov Kerryho informoval, že Rusko "nie s malým úsilím" koordinuje prepravu humanitárnej pomoci so sýrskymi vládnymi silami a vyzval Washington, aby tiež využil svoj vplyv a apeloval na protivládnych povstalcov v Sýrii, aby aj oni vytvorili podmienky na dodávku pomoci pre civilistov v obkľúčených mestách a obciach.

 

Ruský rezort diplomacie súčasne dodal, že Lavrov navrhol zverejniť dohodu o prímerí v Sýrii uzavretú 9. septembra, aby "sa odstránili akékoľvek nejednoznačnosti pri chápaní ich plnenia".

 

Lavrov v tejto súvislosti konštatoval pretrvávajúce "odmietanie nezákonných ozbrojených skupín pripojiť sa k prímeriu", pričom v tejto súvislosti pripomenul záväzok Washingtonu oddeliť umiernenú opozíciu od teroristických zoskupení.

 

Prímerie v Sýrii sa vo veľkej miere dodržiava, a to na väčšine územia. Obe strany sa však už medzičasom opakovane navzájom obvinili z jeho porušovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies