Proti indickému variantu COVID-19 sú účinné vakcíny Pfizer aj AstraZeneca

NETKY.SK • 23 Máj 2021, 13:37 • 2 min
Proti indickému variantu COVID-19 sú účinné vakcíny Pfizer aj AstraZeneca

Vakcíny proti koronavírusu od konzorcia Pfizer-BioNTech a spoločnosti AstraZeneca sú po podaní dvoch dávok vysoko účinné proti takzvanému indickému variantu vírusu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo štúdie anglického úradu Public Health England (PHE), podľa ktorej dve dávky oboch vakcín poskytujú podobnú ochranu proti symptomatickému ochoreniu COVID-19 z variantu, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii, ako v prípade takzvaného britského variantu.

 

img

 

Podľa zistení PHE tiež budú vakcíny pravdepodobne ešte účinnejšie pri prevencii hospitalizácie a úmrtí, zatiaľ však na konkrétnejší odhad odborníci nemajú dostatok dát, informuje spravodajský portál BBC.

Vakcína Pfizer bola dva týždne po druhej dávke účinná pri zastavení symptomatického ochorenia z indického variantu na 88 percent a očkovacia látka od AstraZeneca na 60 percent. Pre porovnanie, pri britskom variante to bolo 93 percent a 66 percent. Po prvej dávke bola však účinnosť proti indickému variantu u oboch vakcín len 33 percent, čo je značne menej ako 50 percent pri britskom variante.

 

img

Public Health England uvádza, že rozdiely v účinnosti medzi vakcínami po dvoch dávkach možno vysvetliť tým, že druhé dávky látky AstraZeneca začali podávať neskôr ako tej od Pfizeru, keďže ju schválili neskôr. Ďalšie dáta ukazujú, že vakcíne AstraZeneca trvá dosiahnutie maximálnej účinnosti dlhšie, tvrdí PHE.

V rámci štúdie, ktorá trvala od 5. apríla do 16. mája, skúmali 12 675 sekvenovaných vzoriek všetkých vekových skupín. Len 1 054 z nich predstavovalo indický variant, známy ako B.1.617.2.

 

img


Britský minister zdravotníctva Matt Hancock uviedol, že po zisteniach štúdie je viac presvedčený o tom, že je vláda na dobrej ceste k poslednému štádiu uvoľňovania opatrení v Anglicku naplánovanému na 21. júna. Dáta podľa neho ukazujú, že nechať sa zaočkovať oboma dávkami je "absolútne nevyhnutné".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona