Holandský kráľ príde v marci na Slovensko

NETKY.SK • 10 Február 2023, 09:38 • 2 min
Holandský kráľ príde v marci na Slovensko

Bratislava/Amsterdam - Holandský kráľ Viliam Alexander navštívi 7. - 9. marca Slovensko na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej.

slovakia

left justify in out

Sprevádzať ho bude manželka, kráľovná Máxima, minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra a štátna tajomníčka pre školstvo, kultúru a médiá Gunay Usluová. Oznámil to vo štvrtok úrad holandského kráľa. Holandský kráľ plánuje položiť veniec pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín. Okrem stretnutia s prezidentkou má holandský kráľ na programe aj schôdzku s bratislavským primátorom Matúšom Vallom, ktorý ho bude sprevádzať na prechádzke centrom Bratislavy. Tú zakončia pri pamätníku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Následne sa holandský kráľovský pár stretne v Primaciálnom paláci so zástupcami slovenských novinárov. Druhý deň návštevy holandského kráľa na Slovensku pripadá na Medzinárodný deň žien a holandský monarcha sa pri tejto príležitosti stretne s mladými Slovákmi, s ktorými bude diskutovať o rodovej rovnosti a posilnení postavenia žien. Neskôr sa kráľ stretne s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a zúčastní sa na ekonomickom fóre. Očakáva sa uzavretie viacerých dohôd o spolupráci medzi firmami a organizáciami z oboch krajín. Holandský kráľ navštívi aj bratislavský bar Tepláreň, kde vlani v októbri útočník zastrelil dvoch ľudí. Na záver navštívi holandský kráľovský pár oblasť Vysokých Tatier vrátane strediska pre ukrajinských utečencov v Poprade. Úrad holandského kráľa zároveň pripomína, že Slovenská republika v tomto roku oslavuje 30. výročie svojho vzniku, pričom s Holandskom spolupracuje v bilaterálnej rovine a tiež v rámci EÚ a NATO. Obe krajiny podporujú otvorenú a demokratickú spoločnosť, ako aj demokratické hodnoty a slobody, uvádza úrad holandského kráľa. To sa týka právneho štátu, slobody tlače, emancipácie a podpory pre Ukrajinu. Slovensko i Holandsko zároveň podľa úradu kladú dôraz na prechod na cirkulárnu ekonomiku, boj proti klimatickej zmene a zachovanie biodiverzity. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies