Láska je životnou potrebou: Deti si vybrali náklonnosť pred jedlom, kruté experimenty dokázali dôležitosť emócii

NETKY.SK • 8 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Láska je životnou potrebou: Deti si vybrali náklonnosť pred jedlom, kruté experimenty dokázali dôležitosť emócii

V oblasti vedy sa láska ukázala ako mocná sila. Nie je to len sociálny konštrukt alebo poetická múza, ale biologická nevyhnutnosť. Náš mozog je nastavený na spojenie, empatiu a spoluprácu. Nervové obvody, ktoré sú základom našej schopnosti milovať, sú rovnako dôležité ako srdce, ktoré nám bije v hrudi.

slovakia

left justify in out

Kedysi dávno, v obrovskej krajine ľudskej biológie, existoval zložitý tanec medzi potrebou lásky a blahobytom nášho tela. Tento príbeh sa pretkáva štruktúrou našej bytosti a skúma, prečo láska nie je len prchavý cit, ale aj základný aspekt nášho zdravia.

V oblasti vedy sa láska ukázala ako mocná sila. Nie je to len sociálny konštrukt alebo poetická múza, ale biologická nevyhnutnosť. Náš mozog je nastavený na spojenie, empatiu a spoluprácu. Nervové obvody, ktoré sú základom našej schopnosti milovať, sú rovnako dôležité ako srdce, ktoré nám bije v hrudi.

Smrtiaca absencia

Príbeh o dôležitosti lásky pre zdravie nás zavedie do polovice 20. storočia, k sérii experimentov, ktoré by sa dnes zdali nemysliteľné. V snahe pochopiť účinky lásky, alebo skôr jej absencie, vedci pozorovali vývoj detí vychovávaných bez vrúcnej náklonnosti. Tieto štúdie, o ktorých sa často hovorí v súvislosti s ruskými sirotincami, odhalili trýznivú pravdu: bez lásky bol fyzický a psychický rast týchto detí vážne zaostalý.

Biológia lásky nám hovorí, že ide o adaptáciu na výchovu bábätiek. Neuropeptidy oxytocín a vazopresín, často nazývané molekuly lásky, zohrávajú kľúčovú úlohu vo väzbe medzi rodičom a dieťaťom. Sú to architekti pripútanosti, stavajú most medzi srdciami a starajú sa o rast detí.


Kruté experimenty sú dôkazom

Čo sa však stane, keď sa tento most zlomí? Ruské experimenty vrhajú svetlo na pochmúrnu realitu. Bábätká, ktoré boli materiálne zaopatrené, no bez lásky a dotykov, nedokázali prosperovať. Mnohí neprežili a podľahli tomu, čo bolo opísané ako nedostatok emocionálnej a zmyslovej výživy. Ich ťažká situácia podčiarkla skutočnosť, že láska je rovnako dôležitá ako vzduch a voda.

Ako sa náš príbeh odvíja, vidíme, že láska dokáže viac než len upokojiť dušu. Má hmatateľné účinky na naše zdravie. Byť v láskyplnom vzťahu je spojené s nižšou úrovňou stresu a lepšou imunitou. Láska môže znížiť krvný tlak, znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a dokonca ovplyvniť našu dlhovekosť.

Prečo teda potrebujeme lásku? Pretože si to vyžaduje naša biológia. Od kolísky až po hrob láska formuje našu existenciu, lieči naše rany a posilňuje našu cestu životom. Je to neviditeľná živina, ktorá kŕmi naše bunky, melódia, ktorá harmonizuje naše vnútorné rytmy, a maják, ktorý nás vedie domov.

V análoch psychologického výskumu len málo experimentov vyvolalo toľko intríg a kontroverzií ako tie, ktoré vykonal Harry Harlow v 50. a 60. rokoch. Jeho práca sa ponorila do oblasti lásky a pripútanosti, najmä so zameraním na puto medzi matkou a dieťaťom. Tento článok vás vezme na cestu Harlowovými prelomovými experimentmi a ich hlbokými dôsledkami pre naše chápanie ľudského vývoja.

Pochopenie lásky

V čase, keď sa psychológia snažila upevniť sa ako rigorózna veda, prevládala myšlienka, že náklonnosť k deťom je zbytočná, dokonca škodlivá. Hnutie behavioristov, vedené osobnosťami ako John B. Watson, tvrdilo, že citové putá sú len sentimentalitou.


Harry Harlow, psychológ, ktorého zvedavosť ohľadom podstaty lásky priviedla na netradičnú cestu mal však iný názor. Harlow spochybnil behavioristický názor, že puto medzi matkou a dieťaťom je pre dieťa jednoducho prostriedkom na získanie potravy a vyhýbanie sa bolesti. Tvrdil, že toto puto je oveľa zložitejšie a nevyhnutné pre zdravý vývoj.

Harlowove experimenty

Najslávnejšie Harlowove experimenty zahŕňali mláďatá opíc rhesus, ktoré krátko po narodení oddelil od matiek. Poskytol im dve náhradné matky: jednu vyrobenú z drôtu, ktorá poskytovala mlieko, a druhú prikrytú mäkkou látkou, ktorá neponúkala žiadnu výživu.

Výsledky boli zarážajúce. Mláďatá opíc trávili podstatne viac času priľnutím sa k látkovej náhrade, hľadajúc pohodlie a bezpečie, najmä keď boli vystrašené. Dokonca aj keď boli hladní, odvážili sa k drôtenej matke len po jedlo a potom sa rýchlo vrátili k látkovej matke pre pohodlie.


Emočná pripútanosť

Tieto experimenty vrhajú svetlo na dôležitosť „kontaktného komfortu“ – fyzického a emocionálneho tepla poskytovaného opatrovateľom. Harlow preukázal, že toto pohodlie je základnou potrebou, rovnako kritickou ako výživa pre blaho dojčiat.

Opice chované len s drôtenou matkou vykazovali vážne abnormality správania. Boli sociálne nešikovní, úzkostliví a mali problémy s interakciou s inými opicami. To zdôraznilo úlohu láskyplného puta v sociálnom a emocionálnom rozvoji.

Etika výskumu

Zatiaľ čo Harlowove zistenia podčiarkli dôležitosť lásky a náklonnosti vo vývoji, jeho metódy boli široko kritizované pre ich etické dôsledky. Utrpenie a utrpenie spôsobené opiciam by nespĺňalo dnešné etické normy.

Napriek etickým obavám má Harlowova práca trvalý vplyv na psychológiu. Ovplyvnila naše chápanie teórie pripútania a biologickej potreby blízkych vzťahov. Jeho experimenty nám pripomínajú, že láska nie je luxus, ale nevyhnutnosť pre zdravý psychický rast.

Harlowove experimenty, hoci sú eticky sporné, sa stali základným kameňom vývojovej psychológie. Rozprávajú príbeh lásky ako základnej biologickej potreby, ktorá formuje našu samotnú podstatu už od detstva. Keď uvažujeme o týchto experimentoch, pripomíname si hlbokú pravdu, že láska vo svojej najčistejšej forme je základom, na ktorom staviame naše životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.verywellmind.com, www.positivepsychology.com, www.apa.org, www.greatergood.berkeley.edu, www.theconversation.com, www.psychcentral.com foto: Greater Joy Portrait Studio NL
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies