Lajčák: V Iráne zadržali osem Slovákov: Sú živí a zdraví!

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 13:55 • 2 min
Lajčák: V Iráne zadržali osem Slovákov: Sú živí a zdraví!

BRATISLAVA - V Iráne zadržali osem Slovákov, potvrdil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa informácií rezortu sú živí a zdraví.

slovakia

left justify in out

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v prípade zadržaných Slovákov koná už od 22. mája. "Sme prakticky v každodennom kontakte s iránskymi partnermi, s ministerstvom zahraničných vecí. Podarilo sa nám dosiahnuť to, že náš konzul sa s nimi stretol, navštívil ich, takže vieme, že sú živí a zdraví," povedal šéf našej diplomacie. Zadržaní Slováci zároveň vedia, že štát podniká všetko, aby ich dostal domov. Na ministerstve sa dvakrát denne schádza krízový štáb, ktorý je v operatívnom kontakte s príbuznými. Tých minister už dvakrát prijal a sú o všetkom informovaní. "Nemám v úmysle poskytovať žiadne ďalšie informácie médiám, pretože som presvedčený, že by to ublížilo alebo poškodilo možnosť vyriešiť tento prípad tak, ako chceme, to znamená dostať našich občanov domov," zdôraznil Lajčák. 

"Ja osobne neverím ani sekundu, že tí chlapci tam robili špionáž. To sú jednoducho chlapci, ktorí lietali na rogalách a robia to aj v iných končinách sveta," povedal v relácii predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR František Šebej (Most-Híd). Obáva sa, že zadržaní sú psychicky vo veľmi zlej situácii. Šebej pripomenul, že iránsky režim v jednom kuse používa cudzincov na to, aby ich zatýkal, obviňoval zo špionáže, aby vytváral aj pre domáce publikum čosi ako krytie, legendu o ohrozenosti toho režimu. Lajčák apeloval na slovenských občanov, ktorí sa chystajú do Iránu, aby si preštudovali cestovné odporúčania. Upozornil, že pokiaľ sa v takýchto prípadoch uskutočňujú diplomatické rokovania, hľadá sa riešenie. "Vo chvíli, keď tá téma sa stane témou verejnou, tak už ide skôr o to, kto si zachoval tvár, kto stratil tvár, kto vyhral, kto prehral a už samotný objekt celej diskusie začína byť podružným," varoval Lajčák, ktorý o detailoch prípadu bude hovoriť, až keď sa ho podarí vyriešiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies