Lajčák: Smrť Mandelu je strata pre celý demokraticky zmýšľajúci svet

NETKY.SK • 6 December 2013, 10:01 • 2 min
Lajčák: Smrť Mandelu je strata pre celý demokraticky zmýšľajúci svet

BRATISLAVA - Smrť bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu je stratou pre celý demokraticky zmýšľajúci svet, vyhlásil podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie prijal informáciu o úmrtí jedného z najznámejších politických väzňov všetkých čias Nelsona Mandelu s ľútosťou. „Nelsona Mandelu som si vážil ako uznávanú osobnosť, ako človeka, ktorý v živote nielen veľa vytrpel, ale ešte viac dokázal. Bol vodcom svojho národa v pravom slova zmysle v boji za slobodu a v záujme porazenia apartheidu bol ochotný trpieť vo väzení 27 rokov. Vyjadrujem týmto moju úprimnú a hlbokú sústrasť pozostalým ako aj celému juhoafrickému ľudu a vláde JAR," uvádza sa v Lajčákovom vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu diplomacie.

Nelson Mandela, ktorý sa stal svetoznámym vďaka dlhoročnému boju proti apartheidu, vo štvrtok zomrel vo veku 95 rokov. Úmrtie oznámil prezident Jacob Zuma, podľa ktorého krajina "stratila svojho najväčšieho syna." Mandela sa od septembra vo svojom dome v Johannesburgu zotavoval z pľúcnej infekcie po tom, ako bol tri mesiace hospitalizovaný v kritickom stave. Jeho zdravie sa však v posledných dňoch opäť zhoršilo a ťažkostiam spojeným s infekciou nakoniec podľahol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies