Lajčák: Slovensko chce riešiť príčinu aj následky migrácie

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 14:21 • 2 min
Lajčák: Slovensko chce riešiť príčinu aj následky migrácie

BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes ubezpečil svojho talianskeho rezortného kolegu Paola Gentiloniho o solidarite Slovenska pri riešení problému veľkej migračnej vlny, ktorému Taliansko v poslednom období čelí. Gentiloni je na návšteve v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Vyjadril tiež presvedčenie, že filozofia Európskej únie založená na dobrovoľných príspevkoch a solidarite, ktorá vychádza z konkrétnych možností jednotlivých členských krajín, tak, ako ju minulý týždeň schválil summit EÚ, bude úspešná. "Chceme tento problém riešiť, tak jeho príčiny, ako aj následky. Hľadáme riešenie, ktoré je založené na solidarite a zodpovednosti a v tejto súvislosti sa treba pozrieť aj na to, ako fungujú readmisné dohody, efektívnosť politiky návratu utečencov a otázky sekundárnej migrácie v rámci Schengenu," upozornil Lajčák.
     

Podľa Gentiloniho migráciu treba považovať za tému, ktorá si vyžaduje záväzok celej Európy. "Musíme pracovať v krajinách pôvodu, tranzitu a pri zachraňovaní utečencov priamo na mori. Je to spoločná vec celej Európy a každá krajina musí dať na základe konsenzu, ktorý bol prijatý minulý týždeň na summite v Bruseli, svoj príspevok," dodal.
     

Ako poznamenal, Taliansko neočakáva, že to bude Európa, ktorá vyrieši problémy migrácie cez Stredozemné more, lebo veľká časť záväzkov leží na talianskych pleciach, keďže je z geografického hľadiska v centre diania. "Ale od Európy si želáme príspevok," zopakoval. Pripomenul, že z Talianska by na návrh Európskej komisie malo byť relokovaných do ostatných štátov EÚ v priebehu dvoch rokov 24.000 migrantov. Len počas júna však prijalo 27.000 migrantov. Poukázal na to, že vo veľkej miere riešenie ostane na Ríme, avšak z politického a kultúrneho hľadiska treba naplniť odsúhlasený záväzok. Považuje to za dobrý základ do budúcnosti pre prípad, že by sa do rovnakej migračnej krízy, ako je teraz Taliansko či Grécko, dostala iná členská krajina EÚ.
     

Gentiloni je presvedčený o tom, že pomôcť zneutralizovať pašerákov ľudí môže aj Námorná operácia Európskej únie v južnom Stredomorí „EUNAVFOR Med“. Spustenie jej prvej etapy schválili ministri zahraničných vecí EÚ minulý týždeň. "Treba zničiť organizácie nezákonných prevádzačov. Je to rýchlejší proces ako bojovať proti dôvodom, ktoré ľudí vyháňajú z ich krajín," konštatoval.
     

Prvá fáza je zameraná na monitorovanie situácie v medzinárodných vodách a výmenu spravodajských informácií. Na ďalšie dve je potrebný mandát Bezpečnostnej rady OSN alebo odobrenie líbyjských úradov. Gentiloni preto dúfa, že predbežná mierová dohoda, ku ktorej sa dospelo dnes v noci v Maroku, sa stane generálnou dohodou medzi dvoma parlamentmi a vládami v Líbyi. Čo by bol podľa neho dobrý stabilný základ pre pokračovanie predmetnej námornej operácie EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies