Lajčák sa zúčastní na zahraničnom výbore ku kauze Skripaľ, chce vysvetliť prečo stiahli diplomata z Moskvy

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 14:06 • 2 min
Lajčák sa zúčastní na zahraničnom výbore ku kauze Skripaľ, chce vysvetliť prečo stiahli diplomata z Moskvy

BRATISLAVA - Zahraničný výbor Národnej rady SR, ktorý sa bude zaoberať postupom Slovenska v kauze otrávenia bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa, zasadne až v stredu (11.4.).

slovakia

left justify in out

Dôvodom jednodňového posunu je utorkový (10.4.) pohreb expredsedu NR SR Pavla Pašku, na ktorom sa chcú viacerí poslanci zúčastniť. TASR to potvrdil podpredseda výboru Jaroslav Paška (SNS). Z rovnakého dôvodu sa posúva aj rokovanie Výboru NR SR pre európske záležitosti.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) má prísť na oba tieto výbory. Najprv bude na zahraničnom vysvetľovať postup Slovenska v kauze Skripaľ, na ktorú sme reagovali stiahnutím veľvyslanca z Moskvy na konzultácie a potom sa na spoločnom rokovaní oboch týchto výborov bude hovoriť o zahraničnej politike Slovenska, povedal pre TASR šéf eurovýboru Ľuboš Blaha (Smer-SD).

 

Zasadnutie zahraničného výboru zvolala jeho predsedníčka Katarína Cséfalvayová (Most-Híd). Chce počuť informáciu ministerstva zahraničných vecí o postupe SR v prípade použitia zakázanej chemickej látky na pôde Európskej únie. Skripaľa a jeho dcéru Juliju našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v Salisbury. Britské úrady tvrdia, že sa stali obeťami útoku nebezpečnou nervovoparalytickou látkou novičok, vyvinutou v bývalom Sovietskom zväze, a obvinili z neho Rusko. Moskva zodpovednosť za útok dôrazne odmieta.

 

Po otrávení bývalého ruského agenta Británia a takmer 30 ďalších krajín vyhostilo ruských diplomatov. Slovensko sa k nim nepridalo, zavolalo však svojho veľvyslanca z Ruska domov na konzultácie. Prezident SR Andrej Kiska to označil za dobrý, ale nedostatočný krok. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) povedal, že stiahnutie veľvyslanca je pre neho maximálny možný krok.

 

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) považuje povolanie slovenského veľvyslanca z Moskvy za vážny diplomatický krok, ku ktorému Slovensko siahlo prvýkrát za 25 rokov svojej existencie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies