Lajčák: Rozširovanie EÚ nemôže byť ukončené bez západného Balkánu

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 13:39 • 2 min
Lajčák: Rozširovanie EÚ nemôže byť ukončené bez západného Balkánu

DUBROVNIK/BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa na pozvanie svojej chorvátskej partnerky Vesny Pusičovej zúčastňuje na konferencii "Croatia Forum" v Dubrovniku.

slovakia

left justify in out

Aktuálny ročník konferencie je venovaný súčasnému stavu integrácie západného Balkánu do EÚ. Minister M. Lajčák dnes (11. júla 2014) vystúpil v rámci úvodného panelu konferencie, ktorý sa zaoberal práve ústrednou témou podujatia.
     

Okrem ministra M. Lajčáka v paneli prezentovali svoje názory aj ministri zahraničných vecí, Talianska Federica Mogherini, Čiernej Hory Igor Lukšič, Srbska Ivica Dačič, Holandska Frans Timmermans, Chorvátska Vesna Pusič, komisár EÚ pre rozširovanie Štefan Füle, ako aj námestníci ministrov zahraničných vecí Litvy a Švajčiarska.
     

Minister M. Lajčák vo svojom vystúpení zdôraznil, že niet pochýb o tom, že rozširovanie EÚ je najúspešnejšou politikou únie. Zároveň dodal, že táto politika nebude ukončená, pokiaľ nebude do EÚ integrovaný celý región západného Balkánu.
     

"V prvom rade si však musia splniť domácu úlohu krajiny tohto regiónu," dodal šéf slovenskej diplomacie. Zároveň uviedol, že nikto nebude nikoho do integrácie nútiť. "Strategické rozhodnutie musíte prijať v prvom rade u vás doma," adresoval M. Lajčák svoju výzvu krajinám západného Balkánu, ktoré sa ešte do EÚ neintegrovali. Zároveň prezentoval výhody, ktoré so sebou členstvo v EÚ prináša s tým, že členské krajiny únie majú väčšiu geopolitickú váhu. Minister konštatoval, že desať rokov členstva SR v EÚ nebolo pre nás primárne o napojení sa na európske fondy, ale o "návrate späť do Európy". Šéf slovenskej diplomacie prezentoval taktiež viaceré odporúčania pre krajiny západného Balkánu, pričom ich vyzval k väčšej regionálnej spolupráci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies