Lajčák: O bezpečnosť sa musíme starať aj za hranicami NATO

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 15:38 • 2 min
Lajčák: O bezpečnosť sa musíme starať aj za hranicami NATO

BRATISLAVA - Rovnako ako zvyšujeme našu obranyschopnosť, musíme spoluformovať aj bezpečnostné prostredie za našimi hranicami. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na stretnutí ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Turecku.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ je naše susedstvo v plameňoch, nebudeme úplne bezpeční ani my v NATO," konštatoval. Agentúru SITA o témach rokovania informoval hovorca ministra zahraničia Peter Stano.

 

Ministri sa zhodli, že NATO čelí bezprecedentným bezpečnostným hrozbám, ktoré zasahujú všetky členské krajiny Aliancie. Spoločne zdôraznili, že Aliancia sa musí adaptovať na nové bezpečnostné prostredie, ktoré je v prvom rade ovplyvňované dianím za hranicami NATO na východe a na juhu. Počas dvojdňovej schôdzky v Turecku hodnotili aktuálne výzvy, ktoré stoja pred Alianciou za jej hranicami a rozoberali spôsoby, ako na ne reagovať. Diskusia sa sústredila predovšetkým na ďalšie opatrenia, ktoré musí NATO prijímať vo svetle teroristickej hrozby prichádzajúcej z juhu v dôsledku diania na Blízkom východe a v severnej Afrike a z hybridných hrozieb prichádzajúcich z východu v dôsledku ukrajinskej krízy.

 

"Uvedomujeme si, že zmeny v bezpečnostnom prostredí v našom okolí sú dlhodobé. Aliancia sa na ne musí adaptovať kontinuálne, aby dokázala primerane reagovať a zaručila bezpečnosť svojich členov," zdôraznil šéf rezortu diplomacie a dodal, že pri riešení týchto problémov je neodmysliteľná spolupráca NATO s Európskou úniou. Lajčák na rokovaniach tiež poukázal na potrebu zachovať politiku otvorených dverí pre nových uchádzačov o vstup do NATO, ako je napríklad Čierna Hora. Tá podľa neho splnila všetky potrebné kritériá na členstvo a už dnes sa politicky aj vojensky správa ako riadny spojenec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies