18-ročný mladík žiada od Apple odškodné miliardu dolárov

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 11:29 • 2 min
18-ročný mladík žiada od Apple odškodné miliardu dolárov

Mladý Američan sa rozhodol súdiť s technologickým gigantom Apple kvôli ich systému rozpoznávania tváre. Žiada od nich astronomickú sumu ako odškodné za ujmu, ktorú mu spôsobili.

slovakia

left justify in out

Newyorský teenager Ousmane Bah spôsobil poriadny rozruch. Rozhodol sa totiž pre pomerne odvážny krok. Zažaloval Apple a požaduje nemalé odškodné.

 

Dôvodom jeho žaloby má byť systém rozpoznávania tváre, ktorým disponujú jednotlivé predajne spoločnosti. Ten ho totiž neprávom označil za zlodeja, v dôsledku čoho bol mladík vo viacerých štátoch súdne stíhaný.

 

img

 

Ako k tomu došlo? Bahovi ukradli občiansky preukaz, ktorý však neobsahoval jeho fotografiu. Zlodej následne v trestnej činnosti pokračoval a v predajniach Apple ukradol tovar v hodnote približne 1200 dolárov. Po tomto incidente rozpoznávací systém Applu priradil k Bahovým údajom tvár zlodeja. Po ďalších krádežiach v New Jersey, Delaware a Manhatane prišlo mladíkovi poštou predvolanie na súd.

 

Ousmana Baha následne čakali nemalé „ťahačky“ po súdoch a dokazovanie, že so zločinmi nič nemá. Vyšetrovateľ, ktorý mal prípad na starosti nakoniec potvrdil, že jeho tvár sa nezhoduje s tou, ktorá je v záznamoch Applu. Chlapec mal navyše aj alibi, pretože v čase jednej z krádeží bol na školskej akcii. Bol preto zbavený viny vo všetkých štátoch.

 

img

 

Pri finálnom rozsudku zaznelo: „Používanie softvéru na rozpoznávanie tváre v obchodoch na sledovanie jednotlivcov podozrivých z krádeže je typom orwellovského sledovania, ktorého sa spotrebitelia boja najmä preto, že sa dá predpokladať, že väčšina spotrebiteľov si neuvedomuje, že ich tváre sú tajne analyzované.“ Bah teraz od Apple žiada odškodné vo výške jednej miliardy dolárov.

 

Na Slovensku by s podobnou žalobou zrejme neobstál, pretože strata občianskeho preukazu musí byť nahlásená. Len tak dokážu úrady pristúpiť k potrebným opatreniam, ktoré následne zabránia situáciám, aká postretla Baha.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies