Lajčák: Nikto nepomohol Ukrajine tak ako Slovensko

NETKY.SK • 10 Február 2015, 19:19 • 2 min
Lajčák: Nikto nepomohol Ukrajine tak ako Slovensko

BRATISLAVA - Nikto nepomohol Ukrajine tak ako Slovensko. Presvedčený je o tom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V závere deviateho rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady SR poukázal napríklad na reverzný tok plynu či humanitárnu pomoc od Slovenska. Za pomoc podľa Lajčáka ďakujú Slovensku najvyšší predstavitelia Ukrajiny.
     

Lajčák zdôraznil, že Ukrajina potrebuje dve veci. "Mier a reformy," konkretizoval. V prípade mieru sa Slovensko podľa Lajčáka prikláňa k nemecko-francúzskej iniciatíve. Pri reformách vidí veľkú úlohu pre EÚ a krajín strednej a východnej Európy.
     

Šéf slovenskej diplomacie reagoval na prevažne opozičné vystúpenia. Odsúdil preteky v antiruských vyjadreniach. "Preteky v antiruských vyjadreniach Ukrajine nepomôžu. Pomôžu jej konkrétne činy a my ich robíme. Nepretekajme sa v silných slovách, ale v konkrétnych skutkoch," odkázal opozícii, ktorá podľa neho v minulej vláde robila viac veľké gestá než činy.
     

Situácia na Ukrajine dominovala dnešnému rokovaniu o zameraní zahraničnej a európskej politiky SR na tento rok. Plénum venovalo diskusii celý deň. Lajčák ešte v úvode rokovania povedal, že slovenská zahraničná politika sa mieni viac venovať bezpečnosti, vrátane energetickej, podpore ekonomickej diplomacie a chce napomáhať stabilite vo svete. Neobíde ani boj s terorizmom.
     

Z návrhu zamerania zahraničnej a európskej politiky SR na tento rok tiež vyplýva, že Slovensko je pripravené prispieť do aktivít medzinárodnej koalície v boji proti Islamskému štátu. Slovensko tiež naďalej podporuje eurointegračné ambície západného Balkánu. Podporí prijatie Turecka do EÚ po splnení kritérií budúceho členstva.
     

Slovensko chce v druhej polovici svojho predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke ešte viac posilniť rozšírený formát rokovaní V4 plus. Na tie by mohli prísť Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, severské a baltské štáty či krajiny Východného partnerstva.
     

Okrem toho bude pokračovať príprava predsedníctva v Európskej únii, ktoré Slovensko prevezme v 2. polroku 2016. Zintenzívni sa práca na príprave programu a priorít. Slovensko zadefinuje spolu s Holandskom a Maltou program predsedníckeho Tria, počas ktorého budú tieto tri krajiny postupne predsedať EÚ od 1. januára 2016 do 30. júna 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies