V Európe sa objavili komáre prenášajúce smrteľné choroby

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 11:19 • 2 min
V Európe sa objavili komáre prenášajúce smrteľné choroby

BRATISLAVA - Donedávna boli komáre v Európe považované iba za otravný hmyz, ktorý nám znepríjemňujú život. Dnes je tomu však inak. V Česku sa šíri panika, objavili sa tam komáre nakazené smrteľným vírusom.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na globálne otepľovanie sa na územie Európy presúvajú komáre pôvodne vyskytujúce sa v Ázii a Afrike. Ide napr. o komára tigrovaného, ktorého výskyt sa potvrdil aj na Slovensku.  Tento hmyz môže prenášať napríklad vírus zika, horúčku dengue alebo západonílsku horúčku. Proti západonílskej horúčke zatiaľ neexistuje preventívne očkovanie ani následná liečba. Obsadil už polovicu Francúzska, a množí sa ďalej.

 

obrazok

 

Komáre sa už nachádzajú na juhu a v strede krajiny a objavili sa aj na predmestí Paríža. Ich počet prudko rastie, teplejšie európske počasie im prosipeiva.

 

Úrady nabádajú verejnosť, aby používali repelenty a v prípade potreby aj moskytiéry. Nebezpečné sú aj stojaté vody, kde sa komáre rozmnožujú. Ľudia by mali stojatú vodu zo svojich záhrad odvádzať alebo pravidelne vylievať, aby zbytočne nevytvárali prostredie, ktoré komárom prospieva, uvádza portál Stars24. Okrem globálneho otepľovania k šíreniu komárov prispieva tiež turizmus.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies