Lajčák: Len efektívna spolupráca OSN s ICC môže viesť k naplneniu jeho mandátu

NETKY.SK • 27 September 2014, 18:11 • 2 min
Lajčák: Len efektívna spolupráca OSN s ICC môže viesť k naplneniu jeho mandátu

NEW YORK - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák začal dnes (27. septembra 2014) siedmy deň svojej návštevy USA pracovnými raňajkami neformálnej skupiny ministrov zahraničných vecí štátov, ktoré patria k aktívnym podporovateľom Medzinárodného trestného súdu (ICC).

slovakia

left justify in out

Na stretnutí, ktorého ústrednou témou bola výmena názorov k aktuálnym otázkam týkajúcim sa činnosti súdu, rezonovali otázky súvisiace s udalosťami v Sýrii, na Ukrajine, v KĽDR, Palestíne a ďalších konfliktných regiónoch najmä s ohľadom na potrebu vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí majú na svedomí masívne porušovanie ľudských práv a medzinárodného humanitárneho práva.
      

Ako zdôraznili účastníci schôdzky, mechanizmus medzinárodnej trestnej spravodlivosti sa musí stať dôležitou súčasťou reakcie medzinárodnej komunity na konfliktné situácie vo svete, a to v úzkej spolupráci s OSN.
      

Slovensko podporilo iniciatívu, ktorá vyzýva Bezpečnostnú radu, aby predložila situáciu v Sýrii na posúdenie Medzinárodného trestnému súdu, a mrzí nás neochota niektorých štátov nájsť potrebný konsenzus v tejto otázke. Sme presvedčení, že len efektívna spolupráca členských štátov OSN s ICC môže viesť k úspešnému naplneniu jeho mandátu,“ povedal minister Lajčák.
      

Slovenská republika je zmluvnou stranou Rímskeho štatútu ICC od roku 2002 a dlhodobo je vnímaná ako jeho aktívny podporovateľ. V apríli 2014 SR ratifikovala dva tzv. Kampalské dodatky k Rímskemu štatútu ICC (týkajúce sa vojnových zločinov a zločinu agresie) a uložila príslušné listiny u jeho depozitára, čím sme sa zaradili do prvej dvadsiatky štátov, v ktorých bol vnútroštátny schvaľovací proces ukončený.
      

Následne sa šéf slovenskej diplomacie stretol v bilaterálnom formáte s ministrom zahraničných vecí Seychelskej republiky Jeanom-Paulom Adamom. Partneri sa zhodli na potrebe rozšírenia a intenzifikácie vzájomných vzťahov, čoho potvrdením bude aj plánovaná návšteva štátneho tajomníka MZVaEZ SR Petra Buriana na Seycheloch. Ministri tiež prediskutovali možnosti ďalšej vzájomnej spolupráce oboch krajín s osobitným zreteľom na prípady, ktorých riešenie si vyžaduje aktívnu súčinnosť druhej strany.
      

Otázky spojené so zapájaním sa do vnútorného trhu EÚ, implementácia európskeho práva a celkové približovanie sa k EÚ boli predmetom stretnutia M. Lajčáka s ministrom pre zahraničné a politické záležitosti republiky San Marino Pasqualem Valentinim.  Minister Lajčák v rozhovore podčiarkol, že Slovenská republika podporuje finalizáciu mandátu pre Európsku komisiu na rokovanie o rámcovej asociačnej zmluve, alebo inej forme dohody so San Marinom, Andorrou a Monakom.
     

„Z našich vlastných skúseností viem potvrdiť, že väčšia integrácia San Marina do EÚ prinesie vašej krajine a jej obyvateľom nezanedbateľné benefity. Samozrejme, v procese integrácie do Únie musíme brať zreteľ na osobitosti a špecifiká vašej krajiny, zároveň je však potrebné, aby ste aj vy prešli svoj diel cesty,“ povedal minister M. Lajčák a dodal, že San Marino musí zrealizovať nutné reformy v oblasti svojho právneho systému tak, aby ho zosúladilo s právom EÚ.
      

V oblasti bilaterálnych vzťahov má podľa ministra M. Lajčáka najväčší potenciál pre rozvoj podpora cestovného ruchu a investícií, ktoré by mohli byť na prospech oboch krajín.
      

„Osobitne vidím zatiaľ nevyužité možnosti v sanmarinských programoch zameraných na podporu inovácií, start-upov a vzdelávania,“ povedal minister.
      

Ekonomika San Marina je z veľkej miery založená na cestovnom ruchu – krajinu každoročne navštívi okolo dvoch miliónov turistov. Vysoký podiel na HDP krajiny má aj finančný a bankový sektor, textilný a elektronický priemysel a výroba keramiky. Medzi hlavné poľnohospodárske produkty možno zaradiť víno, olivy a syry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies