Lajčák: Euroskepticizmus u nás je len póza, ktorá nemá ratio

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 13:16 • 2 min
Lajčák: Euroskepticizmus u nás je len póza, ktorá nemá ratio

BRATISLAVA - Euroskepticizmus na Slovensku je len póza, ktorá nemá a ani nemôže mať racionálny základ, keďže sme prijímateľmi pomoci a profitujeme z členstva.

slovakia

left justify in out

V dnešnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).
      

"Skepticizmus vyplýva z krízy, keďže je menej zdrojov na prerozdeľovanie," povedal. Na druhej strane Lajčák priznáva, že únia stratila schopnosť komunikovať s občanmi a stala sa príliš technokratickou. "Európske inštitúcie sa odtrhli od občanov, to je jeden z dôvodov, prečo je únia vystavená kritike," uviedol.
      

Podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša je normálne, že euroskeptické názory existujú, je však presvedčený, že naše členstvo nemá alternatívu. "Iný životaschopný koncept tu nevidíme. Normálny človek vidí, že v EÚ mu je podstatne lepšie, ako mimo nej. Na druhej strane euroskepticizmus tu je, lebo ľudia majú strach, že dôležité kompetencie, ako dane či zamestnanosť, odídu do Bruselu," myslí si. Lajčák zdôraznil, že na Slovensku nie je politik, ktorý by harmonizáciu daní presadzoval.
      

Na margo nášho desaťročného členstva v EÚ Lajčák konštatoval, že žiadna iná z deviatich krajín, ktoré s nami v roku 2004 vstupovali do EÚ, neurobila taký pokrok, ako Slovensko. "Slovensko začínalo ako posledné, dnes je prvé," zdôraznil. Poukázal tu napríklad na skutočnosť, že slovenská úroveň HDP bola pri našom vstupe na úrovni 57 percent priemeru EÚ, dnes je to 75 percent. ČR bola na štartovacej úrovni 75 percent, dnes dosahuje 78 percent priemeru. "Ak nie ste za stolom, ste na jedálnom lístku. Teším sa, že sme za stolom, kde sa prijímajú zásadné rozhodnutia. Na svete niet noblesnejšieho klubu krajín, ako je EÚ," podotkol.
      

Frešo Lajčáka doplnil, že tiež stúpli platy dvojnásobne, je tu voľný pohyb tovaru, služieb a kapitálu. "Pre Slovensko bol vstup jednoznačným víťazstvom, bolo to úspešných desať rokov, aj keď posledných päť je tu kríza," tvrdí.
      

Minister odmietol, že by SR v únii len pasívne sedela a viezla sa. "Naše záujmy si vieme obhájiť a presadiť to, čo považujeme za dôležité," uistil. Lajčák tiež odmietol, že by na Slovensku nebola diskusia o európskych témach. "Je. Obnovili sme unikátny Národný konvent o EÚ, ktorý v iných krajinách ako Slovensko neexistuje. Sú tam všetci, ktorí chcú diskutovať," povedal.
      

Frešovi sa ale nepáči využívanie eurofondov, ktoré primárne vznikli na výstavbu infraštruktúry, teda na dlhodobé investície, nie krátkodobú spotrebu. "Dať peniaze z cesty na mzdy, nie je dobré. Takto vznikajú euroskeptické nálady aj na Slovensku," vyhlásil. Lajčák upozornil, že dochádza aj k situáciám, kedy sa musí krajina rozhodnúť, či jej určené európske peniaze prepadnú, alebo sa za ne podporí napr. zamestnanosť mladých.
      

Politici sa nevyhli ani blížiacim sa voľbám do Európskeho parlamentu. Lajčák priznal, že by sa veľmi tešil z konečne vyššej volebnej účasti. "Ako minister zahraničných vecí sa hanbím, že sme boli dvakrát na chvoste," podčiarkol. Frešo si myslí, že treba ísť voliť, lebo čím väčšia bude volebná účasť, tým viac nás Európa bude brať vážne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies