Lajčák: EÚ si v prípade Krymu neželá ďalšie zmrazené konflikty v Európe

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 18:50 • 2 min
Lajčák: EÚ si v prípade Krymu neželá ďalšie zmrazené konflikty v Európe

BRUSEL - Krajiny EÚ nie sú jednotné v otázke sankcií voči Rusku kvôli prítomnosti ruských vojsk na ukrajinskom území; Brusel zároveň vystríha pred vytvorením ďalších "zmrazených konfliktov" na území Európy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v rámci dnešného mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.
     

Návrh vyhlásenia Rady ministrov predpokladal, že ak Rusko nepoľaví vo svojich vojenských akciách na území Ukrajiny, EÚ pohrozí Moskve sankciami či dokonca zbrojným embargom. 
      

Lajčák v tejto súvislosti povedal, že na sankcie nie je v EÚ jednotný názor, všeobecne však prevažuje tendencia, ktorú podporuje aj Slovensko, že Únia musí voči Rusku vyvodiť dôsledky.
      

"Rusko sa dopustilo agresie voči Ukrajine, jasne porušilo jej suverenitu a územnú celistvosť, porušuje medzinárodné právo a porušuje aj svoje vlastné záväzky z bilaterálnych dohôd a osobitne Memorandum z Budapešti z roku 1994," upozornil Lajčák.
      

EÚ podľa neho žiada, aby Rusko okamžite stiahlo svoje vojská z Krymu a začalo komunikovať s ukrajinskou stranou v zmysle podpísaných dohôd. To sú podľa neho zásadné závery dnešnej Rady ministrov.
      

Európski diplomati sa dnes dozvedeli, že ruský veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) odmietol jej sprostredkovateľskú misiu, informoval Lajčák. Preto navrhol, aby sa na Ukrajinu vyslali misie OSN, Rady Európy, OBSE a tiež EÚ.
      

"Ťažko si viem predstaviť, že by ruská strana odmietla účasť troch medzinárodných organizácií, ktorých je členom," uviedol Lajčák.
     

V súvislosti so sankciami Lajčák povedal, že veľmi vážne sa uvažuje o zrušení príprav na summit G8 v Soči. Pokiaľ ide o návrhy na pozastavenie rokovaní o liberalizácii víz, Slovensko sa podľa neho prikláňa k názorom, že netreba trestať občanov Ruskej federácie za kroky, ktoré uskutočnilo ich vedenie. Stop liberalizácii víz by bolo proti občanom Ruska.
      

"Treba prijať opatrenia. Suspendovať politický dialóg a suspendovať členstvo Ruska v G8. To sú opatrenia, ktoré majú jasnú silu. Posadenie Ruska na trestnú lavicu a vyhodenie zo skupiny slušných krajín," povedal Lajčák.
      

Podľa jeho slov EÚ musí okamžite prijať kroky, aby "sme neumožnili vznik ďalšieho zmrazeného konfliktu". To, čo sa teraz deje na Kryme, tomu nasvedčuje a Európa nepotrebuje ďalšie Podnestersko, či Náhorný Karabach alebo problémy, aké pozná Gruzínsko.
      

"Treba konať už teraz. Skôr, než fakty v teréne ukážu, že bude neskoro," povedal šéf slovenskej diplomacie.
      

Na otázku, či narýchlo zvolaný summit EÚ, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 5. marca, zmení názory členských krajín EÚ, Lajčák odpovedal, že táto informácia zaskočila aj diplomatov a nikto z nich si nevie predstaviť, v čom šéfovia vlád a štátov povedia niečo odlišné od toho, čo k tejto situácii už predniesli ich ministri zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies