Lajčák chce rozvíjať spoluprácu s Japonskom, vníma ho ako solídneho partnera do budúcnosti

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 13:20 • 2 min
Lajčák chce rozvíjať spoluprácu s Japonskom, vníma ho ako solídneho partnera do budúcnosti

TOKIO – Slovenský minister zahraničia Miroslav Lajčák sa dnes zúčastnil na rokovaní s vládnymi predstaviteľmi Japonska. Ostrovná krajina je pre Slovensko zaujímavá hneď z viacerých dôvodov, ako zdroj priamych zahraničných investícií a tiež pre jeho vysoký výskumný a inovačný potenciál.

slovakia

left justify in out

V súčasnej situácii, keď je svet stále globalizovanejší, a bezpečnostné prostredie komplikovanejšie, sa čoraz väčšmi žiada koordinované medzinárodné úsilie o riešenie problémov, predovšetkým na pôde Organizácie Spojených národov. Japonsko je v tomto smere aktívnym členom medzinárodného spoločenstva a spoluprácu s ním je potrebné ďalej intenzívne rozvíjať.

 

Zhodli sa na tom dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a japonský premiér Šinzo Abe počas rokovaní v Tokiu. Oficiálna návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Japonsku sa uskutočňuje na pozvanie japonskej vlády.

 

„Svet potrebuje platformu, ktorá je pevná, efektívna a pripravená na riešenie výziev 21. storočia. Organizácia spojených národov je takouto platformou, len ju potrebujeme posilniť, zreformovať a revitalizovať, aby sme sa posunuli dopredu. OSN dnes potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým," povedal v rozhovore M. Lajčák, ktorý zároveň ocenil angažovanie sa Japonska pri udržiavaní mieru vo svete.

 

S japonským premiérom hovorili aj o hrozbe, ktorú pre mier predstavuje jadrový a balistický program Severnej Kórey. „Musíme vyvíjať tlak na Pchjongjang, aby Severná Kórea prestala s balistickými testami, ktoré len eskalujú napätie v regióne, a nástojiť na tom, aby sa podrobila príslušným rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN. Nie je možné, aby štát, ktorý má jasné medzinárodné záväzky, sa ich rozhodol nerešpektovať," povedal M. Lajčák. 

 

V bilaterálnej oblasti M. Lajčák ocenil plodný politický dialóg na vysokej úrovni a úspešnú ekonomickú spoluprácu. „Na budúci rok si pripomenieme 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi dvoma krajinami. Toto štvrťstoročie sa vyznačovalo intenzívnou spoluprácou, v ktorej by sme radi pokračovali. Japonské spoločnosti sú na Slovensku vnímané ako tradiční seriózni a zodpovední partneri, a my sme pripravení podporiť a napomôcť rozšírenie japonských investícií u nás," povedal minister.

 

Na Slovensku pôsobí v súčasnosti viac ako 50 japonských spoločností, ktoré zamestnávajú približne 11 000 ľudí. Japonsko je vo svojom regióne významným partnerom aj pre Európsku úniu. V procese intenzívnych rokovaní je dohoda o strategickom partnerstve a dohoda o voľnom obchode; obe strany vyjadrujú záujem ukončiť rokovania čo najskôr.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies