Kvôli nadmernému suchu majú v Katalánsku núdzový stav

NETKY.SK • 3 August 2023, 08:03 • 2 min
Kvôli nadmernému suchu majú v Katalánsku núdzový stav

Španielsko-V Španielsku hlásia pretrvávajúce sucho, obmedzenia však nestopnú prísun pitnej vody

slovakia

left justify in out

Dnes už nie je samozrejmosťou, že s nedostatkom vody bojujú iba exotické južné štáty s tropickým podnebím. Globálne otepľovanie zasahuje čoraz viac aj európske krajiny. Od vzácnej tekutiny sú závislí ľudia, zvieratá a všetko živé na Zemi. Aj na Slovensku už niekoľko rokov pozorujeme radikálne výkyvy v počasí. I pre naše letá sú príznačné vysoké teploty, ktoré sa často šplhajú nad tridsiatku. Pri horúcom počasí s nedostatkom vody trpí človek, vegetácia aj poľnohospodárske či lesné zvieratá.

 

Pri pravidelnom prísune vlahy žijú obyvatelia krajín bežným životom, hneď však spozornejú v prípade nedostatku vody. Tak, ako sa to udialo začiatkom tohto augusta v Katalánsku. Južné Španielsko patrí medzi najsuchšie časti Európy. Obrovské sucho zapríčinilo aj vysychanie tridsaťročného koreňa viniča v preslávenom katalánskom regióne, v ktorom produkujú španielske šumivé víno "cava".

Úrady v španielskom autonómnom regióne Katalánsko vyhlásili v stredu 2. augusta 2023 v niekoľkých obciach pre pretrvávajúce sucho núdzový stav. TASR prevzala správu z agentúry AP. Opatrenia zavedené v rámci núdzového stavu ovplyvnia najmä spotrebu vody v poľnohospodárstve a v priemysle, netýkajú sa však pitnej vody, uviedli miestne úrady.

 

Núdzový stav vstúpi do platnosti budúci týždeň v 24 katalánskych obciach, ktoré majú spolu 26 000 obyvateľov. Spotreba závlahovej vody v poľnohospodárstve bude v rámci opatrení znížená o 80 percent a pre priemyselné využitie o 25 percent. Zakázané bude napúšťanie bazénov a polievanie záhrad či parkov. Opatrenia zakazujú aj napúšťanie vody do verejných fontán. Miestne úrady zároveň vyzvali obyvateľov, aby sa snažili šetriť vodou. Sucho trápi okrem Katalánska aj ďalšie španielske regióny. Opatrenia na šetrenie vodou prijali z dôvodu sucha aj úrady v Andalúzii, ktorá leží na juhu Španielska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies