Kurz eura vzrástol nad 1,08 USD/EUR

NETKY.SK • 1 Február 2017, 08:15 • 2 min
Kurz eura vzrástol nad 1,08 USD/EUR

FRANKFURT NAD MOHANOM - Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne vzrástol, prekročil hranicu 1,08 USD/EUR a dostal sa na najvyššiu úroveň od decembra. Jedným z dôvodov posilňovania eura sú podľa expertov aj vyhlásenia ľudí z okolia nového prezidenta USA Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Kurz eura sa popoludní dostal až na 1,0801 USD/EUR, čo bolo najviac od 8. decembra. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,0755 (v pondelok: 1,0630) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9298 (0,9407) eura.

 

Vyhlásenia ľudí z administratívy nového prezidenta USA sa opäť postarali o pohyby na devízovom trhu. Poradca prezidenta pre obchodné otázky Peter Navarro označil euro za výrazne podhodnotené, čo dáva podľa neho Nemecku neférové obchodné výhody. Dolár sa už predtým dostal pod tlak po tom, čo Donald Trump označil americkú menu za príliš silnú, čo, naopak, podporilo euro.

 

Spoločnú európsku menu však podporili aj pozitívne údaje z ekonomiky eurozóny. Ekonomika regiónu v posledných troch mesiacoch vlaňajška medzikvartálne vzrástla o 0,5 % a medziročne o 1,8 %. Okrem toho miera nezamestnanosti padla v decembri na 9,6 %, čo je najmenej za vyše 7 rokov, a inflácia sa zrýchlila v januári na 1,8 %, čo je najviac za takmer štyri roky. Tempo rastu cien sa tak priblížilo k inflačnému cieľu ECB. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvomi percentami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies