Kurdské sily postupujú na mesto Bašíka ovládané Islamským štátom, východne od Mósulu

NETKY.SK • 7 November 2016, 09:10 • 2 min
Kurdské sily postupujú na mesto Bašíka ovládané Islamským štátom, východne od Mósulu

BAGDAD - Irackí kurdskí bojovníci vedú dnes ťažké boje s militantmi Islamského štátu (IS), pričom postupujú z dvoch smerov na mesto Bašíka ovládané touto extrémistickou organizáciou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Iracké mesto Bašíka, ležiace východne od Mósulu, je už celé týždne obkľúčené kurdskými silami známymi pod názvom péšmarga. Dnešné ofenzíva je zatiaľ najvážnejšou zo všetkých útokov zameraných na vyhnanie Islamského štátu z oblasti, ktorá sa nachádza len približne 13 kilometrov severovýchodne od Mósulu.

 

Kurdské sily spustili v nedeľu na mesto, ešte pred dnešnou ofenzívou, mínometnú paľbu a intenzívne delostrelecké ostreľovanie.

 

Ako kurdské sily postupujú, mesto sa čoraz viac ocitá pod paľbou delostrelectva a lietadiel.

 

Trojtýždňová bitka, zameraná na znovudobytie Mósulu od IS, sa v posledných dňoch spomalila, keďže iracké sily sa pretlačili do hustejšie zaľudnených štvrtí mesta.

 

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí mesta. Od začiatku tohto týždňa však prenikli do samotného mesta. V hustejšie obývaných lokalitách sa už dajú menej využívať letecké útoky a útočníci sa dostávajú do bližších bojových stretov s brániacimi sa militantmi.

 

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V Mósule sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí a niekoľko tisíc bojovníkov IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies