Kurdské milície spustili útok s cieľom vytlačiť sýrsku armádu z kľúčovej Hasaky

NETKY.SK • 22 August 2016, 16:05 • 2 min
Kurdské milície spustili útok s cieľom vytlačiť sýrsku armádu z kľúčovej Hasaky

DAMASK - Kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) začali dnes veľký útok zameraný na dobytie vládou kontrolovaných častí mesta Hasaka na severovýchode Sýrie, ale ešte predtým vyzvali provládne milície, aby sa vzdali. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kurdských síl a obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Kurdské sily uviedli, že po nedeľňajšej polnoci začali ofenzívu s cieľom dobyť južnú štvrť Našva, ktorá sa nachádza v blízkosti komplexu bezpečnostných síl, neďaleko úradu guvernéra.

Boje v Hasake, rozdelenej na zóny pod kontrolou Kurdov a sýrskej vlády, sú tento týždeň najnásilnejšie za vyše päť rokov trvajúcej občianskej vojny. Tieto boje medzi kurdskou YPG a Damaskom tvoria časť rozsiahlejšej bitky o ovládnutie dlhej pohraničnej oblasti susediacej s Tureckom.

 

Po rannej prestávke v bojoch vypukli po celom meste znova kruté zrážky, oznámila monitorovacia organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Vplyvné YPG - ozbrojené krídlo kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) - dobyli takmer celú východnú štvrť Guvajrán: jedinú veľkú arabskú štvrť, ktorá bola ešte stále vo vládnych rukách.

 

YPG tvoria jadro vojenskej kampane vedenej Spojenými štátmi proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a ovládajú celé územné pásma na severe krajiny, kde kurdské skupiny združené s milíciami zriadili po začatí sýrskej vojny v roku 2011 vlastnú vládu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies