Prežite tú najkrajšiu dovolenku na Slovensku a ubytujte sa na zámku

NETKY.SK • 26 Máj 2023, 15:54 • 2 min
Prežite tú najkrajšiu dovolenku na Slovensku a ubytujte sa na zámku

Ak máte už obehané všetky vychytené európske letoviská a netúžite stráviť tohtoročnú dovolenku pod slnečníkom, čo tak zvoliť si slovenskú exotiku – naše majestátne hrady a zámky?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Slovensko je nepochybne svetovou hradnou veľmocou – čo do počtu hradov a zámkov v pomere k rozlohe krajiny sa s nami môže porovnávať len málokto. Až 220 hradov a zrúcanín, k tomu 425 kaštieľov, to je naozaj dych vyrážajúce číslo. Navštíviť a spoznať ich všetky dokonale, na to by nemusel stačiť ani jeden ľudský život.

 

Vy sa však naháňať nemusíte – vyberte si počas tohto leta niekoľko z nich, ktorých čarom sa necháte zviesť a zažijete dokonalú dovolenku a´la Slovakia. Ponúkame vám na inšpiráciu prehľad slovenských hradov v superlatívoch. Pridávame aj atraktívne tipy na ubytovanie v kaštieľoch, kde môžete zažiť skutočne kráľovský pobyt...

 

img

Bojnický zámok

 

 

 Bojnice - najkrajší a rozprávkový

Jeden z najznámejších a najnavštevovanejších zámkov, kedysi pýcha Pálfiovcov, dnes bašta strašidiel a iných rozprávkových postáv. Okrem známeho Medzinárodného festivalu duchov sa tu môžete pokochať aj jaskyňou pod zámkom, či veľkolepým Bojnickým oltárom od majstra N. Di Cione Ortagna. So svojou romantickou krásou pripomína hrady na rieke Loire. 1. júna tu môžete zažiť Medzinárodný deň detí, od 14. júna sa Bojnice premenia na Rozprávkový zámok s mnohými podujatiami pre deti.

                                                                                 

Spišský hrad – najväčší a najnavštevovanejší

Je najväčší nielen na Slovensku, ale patrí k najväčším (vyše 4 ha) v Strednej Európe. Ako pamiatka zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO je tiež najnavštevovanejší. Núka krásny výhľad na Spišskú Kapitulu, Spišské Podhradie (z nadmorskej výšky 634 m) a pri peknom počasí aj na tatranské končiare. Jeho interiéry zachovávajú podstatnú časť uhorskej histórie, nevynechajte rytiersku sieň, múzeum, či kaplnku Sv. Alžbety. Momentálne sa niektoré jeho časti rekonštruujú, no môžete odtiaľto podniknúť mnohé výlety do Žehry, Levoče, na Levočské vrchy...

 

img

Devín

 

 

Oravský hrad – tajomný a najhviezdnejší

Mystérium sa okolo neho vznáša už len vďaka jeho polohe – je vybudovaný na skale nad riekou Oravou ako majestátne kamenné orlie hniezdo. Podobná atmosféra vás čaká aj vnútri tohto klenotu severného Slovenska. Spleť podzemných chodieb, ktoré prepájajú stredný, dolný a horný hrad vás spoľahlivo prenesie do bohatej histórie. Šarm hradu už využili viacerí filmári, nakrúcala sa tu aj jedna z verzií Draculu. Popri bohatej expozícii múzea vás dostanú aj atraktívne prehliadky v podobe živých inscenovaných scénok. Určite nevynechajte unikátnu nočnú prehliadku!

 

Čachtice - najstrašidelnejší

Krásou sa síce nemôže rovnať doteraz spomínaným, ide prakticky o zrúcaninu, no slávou ich častokrát predstihne. Kto by nepočul o krvavej grófke Alžbete Báthoryovej, ktorá údajne kvôli večnej kráse, mladosti a zdraviu pila krv mladých dievčat? Na jej „počesť“ vznikol aj legendárny animovaný film Viktora Kubala. Dnes sa tu žije oveľa veselšie. Počas prehliadky si môžete pozrieť vežu, kde mala byť zamurovaná, navštíviť viaceré atraktívne podujatia. 27. mája tu môžete absolvovať rozprávkovú prehliadku hradu, 3. júna tu s deťmi môžete zažiť pestrý lego deň, novinkou je 3D aplikácia, pomocou ktorej sa prenesiete do obdobia života Báthoryčky.

 

Devín – najdôležitejší a „štátotvorný“

Je jedným z národných symbolov a pamiatok Slovenska. Hľadí na sútok dvoch riek – Moravy a Dunaja, bol svedkom mnohých historických udalostí. Písala sa na ňom dôležitá súčasť slovenských dejín, no nájdete tu aj vzácnu archeologickú pamiatku ešte z rímskeho obdobia – zvyšky kamennej stavby pripomínajúcej antickú hrobku zo 4. storočia. Zastavte sa na terase pri studni s nádherným výhľadom na Rakúsko, pokochajte sa pohľadom na Panenskú vežu, či vystúpenie šermiarov a nasávajte všadeprítomnú históriu. Z Devína si môžete urobiť výlet loďou do Hainburgu, či zažiť plavbu po Morave.

 

Bývajte ako králi!

Niektoré slovenské zámky ponúkajú aj možnosť stráviť tu niekoľko nezabudnuteľných nocí.

V Trenčíne síce nebudete bývať priamo na hrade, no Hotel Elizabeth je doslova „prilepený“ na hradnú skalu. Z jeho foyer môžete obdivovať slávny nápis, ktorý tu zanechali Rimania ako dôkaz, že tu boli. Romantika hotela miešajúca sa s autentickou históriou mu vyslúžila ocenenie Najromantickejší hotel Európy.

 

img

Komnata v Grand Castle Liptovský Hrádok

 

 

Chateau Appony v Oponiciach vám vyrazia dych historické komnaty, úchvatná baroková knižnica s dielami Aristotela či Platóna, ale aj nádherný priľahlý park.

Grand Castle Liptovský Hrádok. Ubytujte sa v luxusnom kaštieli v tesnej blízkosti ruín liptovského hradu a kochajte sa čarom Liptova!

Grand Vígľaš pri Zvolene takisto stavil na spojenie pompéznej histórie s luxusnými službami. Mladomanželia si obľúbili svadbu v tunajšej gotickej kaplnke, dobrodružné typy určite radi strávia noc v apartmáne Dracula.

Kaštieľ Mojmírovce je vraj jedno z najkrajších a najromantickejších miest, kde môžete na Slovensku zažiť dovolenku. Ak k tomu pridáte bohaté wellness a nádherný park, zažijete tu leto snov!

Hotel Château Bela svojou barokovou krásou a elegantným prostredím ponúka pobyt pre tých najnáročnejších. Romantika južného Slovenska, skvelá reštaurácia a vinotéka, najrôznejšie kultúrne podujatia, impozantné zariadenie... Kráľovsky si tu užíval princ Harry, tak prečo nie aj vy?...

 

img

Chateau Béla

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies