Austrálčania minuli za posledný rok na návykové látky viac ako šesť miliárd eur

NETKY.SK • 20 Február 2019, 11:37 • 2 min
Austrálčania minuli za posledný rok na návykové látky viac ako šesť miliárd eur

CANBERRA - Austrálčania minú na drogy ako kokaín, heroín, extáza či metamfetamín asi 9,3 miliardy austrálskych dolárov (5,87 miliardy eur) ročne. Vyplýva to z analýzy odpadovej vody vypracovanej austrálskou kriminálnou spravodajskou komisiou (ACIC), o ktorej výsledkoch informovala v stredu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správa vychádza z údajov zozbieraných z odpadovej vody viac ako polovice domáceho obyvateľstva, čo v prepočte predstauje zhruba 13 miliónov ľudí, pričom vedci v týchto splaškoch od augusta 2017 do augusta 2018 skúmali celkovo 13 látok.

 

img

 

V Austrálii sa podľa ich analýzy v tomto období skonzumovalo približne 9,6 tony metamfetamínu, štyri tony kokaínu, 1,1 tony extázy a viac ako 700 kilogramov heroínu. Tieto údaje podľa ACIC odrážajú medziročný nárast v užívaní metamfetamínu a kokaínu - a naopak, pokles v konzumácii extázy a heroínu. Najčastejšie užívaný metamfetamín je syntetická stimulačná droga, existujúca v rôznych prevedeniach.

 

img

 

V Austrálii je okrem zmienených nelegálnych drog na vzostupe tiež užívanie fentanylu a oxykodónu, teda liekov na predpis, ktoré majú návykové účinky. Nárast v ich užívaní zaznamenali obzvlášť v austrálskom štáte Tasmánia.

 

Michael Phelan z ACIC uviedol, že analýza odhalila, aké "ohromné" množstvo peňazí míňajú Austrálčania na drogy. "Toto sú peniaze, ktoré by ľudia mohli vynakladať na legitímne tovary pre seba a svoje rodiny," povedal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona