Kurdmi vedené milície sa v Sýrii zmocnili stredovekého hradu Džaabar

NETKY.SK • 6 Január 2017, 13:03 • 2 min
Kurdmi vedené milície sa v Sýrii zmocnili stredovekého hradu Džaabar

BEJRÚT - Jednotky kurdských povstalcov sa dnes na severe Sýrie zmocnili stredovekého hradu Džaabar, ktorý sa týči nad strategicky významným mestom Saura a nad rovnomennou priehradou.

slovakia

left justify in out

Potvrdilo to dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), podľa ktorého sa Kurdmi vedené milície, známe ako Sýrske demokratické sily, zmocnili hradu pochádzajúceho z 11. storočia dnes po ťažkých bojoch s jednotkami džihádistickej organizácie Islamský štát.

 

Hrad leží na brehu jazera Asad, ako aj neďaleko strategicky dôležitej priehrady Saura a rovnomenného mesta, ktoré sú známe aj pod názvom Tabka.

 

Hrad Džaabar, ktorý časť veliteľov IS používala ako svoju skrýšu, je po bojoch v dobrom stave, uviedol dnes hovorca kurdských síl. Dodal, že po úspechu tejto bojovej operácie sú kurdské oddiely už len štyri kilometre od priehrady Saura, vybudovanej na rieke Eufrat, a od mesta Saura, ktoré je druhým najväčším mestom provincie Rakka.

 

Mesto Rakka je naďalej v rukách islamistov a je považované za hlavné mesto ich kalifátu vyhláseného na obsadených územiach Sýrie a Iraku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies