BRATISLAVA – „Oko je,“ hovorí sa. Prirodzene siahame po tom, čo vyzerá dobre a čerstvo, no nie je všetko tak, ako to vyzerá.
Väčšina ľudí si už uvedomuje, že potraviny sa pestujú na pesticídoch, avšak málokto tuší, že jedlo sa chemicky zabalzamuje aj po zbere, aby zvládlo cestovanie okolo sveta.
O nepotešivých praktikách informoval slovenský potravinový kritik Patrick Linhart, ktorý o kvalite potravín informuje prostredníctvo svojho kanálu na Youtube.
Čo sa skrýva za farbou na ovocí?
Obzeráte v obchodoch krásne zelené jabĺčka s nápisom bio, ktoré vyzerajú ako z kopírky? Po informáciách zo „zákulisia“ si ich už asi nekúpite. Sýtu zelenú farbu na nich udržujú odčerpaním kyslíka, ktorý je nahrádzaný oxidom uhličitým a dusíkom.
„Keby ste vošli do takejto miestnosti, do minúty vás to zabije. Kyslík sa v nej nemôže vyskytovať, inak by sa nezastavil proces dozretia a jablko by naďalej uvoľňovalo aj vlastný etylén, a tým pádom by zožltlo. Čo je pre jablko normálne. My však žlté jablká nechceme, chceme bio zelené," vysvetlil Linhart.
Nič nie je 100% Bio
Odborník tvrdí, že aj biopostreky obsahujú niektoré chemické látky. Skutočne čistý bio produkt podľa neho ani v civilizovanom svete ani nenájdeme. „Voda je tak kontaminovaná, že skutočný bio produkt už tam, kde vstúpil človek, nevypestujeme. Ale je to vždy lepšie ako chemické pokusné produkty na poliach," uviedol.
Ako sa predlžuje trvanlivosť?
Spôsobov, ako predĺžiť trvanlivosť potravín sú stovky. Napríklad banány k nám neprichádzajú v prirodzenej zrelosti, ba dokonca ani v prirodzenej farbe.
„Maloobchodný reťazec si môže vybrať odtieň, aký chce a dodávateľ mu ho vyrobí pomocou takzvaných banánových plynov. Chemický mix nepotrebuje slnko, čiže sa plod zberá v stave technickej zrelosti," uvádza Linhart. Zároveň zdôraznil, že takáto potravina nemá ani z ďaleka toľko vitamínov, ako by mala, keby dozrela priamo na koreni.
Banánové plyny sa najčastejšie používajú na banánoch, preto sa tento názov odvíja práve od nich. Pestovatelia o tom na svojich stránkach nepíšu. Veľké potravinové koncerny sa k tomu podľa Linharta k tomu naopak priznávajú a považujú ich za normálne.
Banány, ktoré jeme, dozrievajú bez živín prichádzajúcich z koreňa rastliny a taktiež bez slnka, ktoré je pilierom života. Pre dosiahnutie umelej zrelosti a zrelej farby sa používajú etylénové plyny a plody sa močia v chemikáliách. To platí aj pri iných potravinách prichádzajúcich z ďalekých krajín.
Slovenské potraviny
Linharter odporúča uprednostňovať slovenské potraviny. Naša krajina má výhodne klimatické podnebie pre pestovanie základných plodín a navyše cesta na trh je veľmi krátka. Výrobcovia a distribútori preto nemusia vymýšľať rôzne nekalé praktiky, ako jedlo umelo držať „vo forme“ a môžu ho zbierať v prirodzenej zrelosti.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies