Vláda chce zvýšiť platy, prezradil Juraj Šeliga

NETKY.SK • 18 Jún 2022, 14:11 • 2 min
Vláda chce zvýšiť platy, prezradil Juraj Šeliga

BRATISLAVA - Poslanec parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) a jeho opozičný kolega Richard Takáč (Smer-SD) sa dnes vyjadrili k štátnej pomoci, zvyšovaní daní a cien energií i odvolávaní ministrov.

slovakia

left justify in out

V koalícii sa rokuje o zvýšení platov učiteľov, zdravotníkov, ošetrovateľov a všetkých ľudí vo verejnej správe o 10 percent. Šeliga verí, že sa táto otázka podarí vyriešiť do septembra. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy. Richard Takáč vyčíta vláde nedostatočnú pomoc a neprinášanie riešení.

 

img

 

Poslanci sa zhodli, že aby sa mohlo pomôcť ľuďom, treba zvýšiť niektoré dane.

 

„Je úplne legitímne baviť sa o hazarde, liehu,“ myslí si Šeliga. Pripúšťa však aj zníženie niektorých daní. Spomenul aj návrh koaličnej SaS na zrušenie koncesionárskych poplatkov, sám však takúto ambíciu nemá. Takáč navrhuje napríklad zvýšenie daní pre bohaté firmy.

 

Pri vetovanom tzv. prorodinnom balíčku je Šeliga za vyhovenie pripomienkam prezidentky Zuzany Čaputovej. Vidí priestor na ďalšie rokovanie napríklad o tzv. krúžkovnom.

 

„Ak chce dnes Igor Matovič prelamovať veto a vie, že na to nemá hlasy, už sa nemôžeme baviť o tom, že tu niekomu ide o rodinu. Je to len politický súboj,“ komentoval. Má výhrady k prelamovaniu veta s pomocou politikov označovaných za fašistov. V rámci pomoci chce navrhnúť aj dávku pre seniorov v decembri.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár postaví satelitné mestečko s 20 000 bytmi. Kedy odovzdá prvé kľúče?

 

Takáč hovorí, že vetovaná pomoc nie je žiadna pomoc. Upozornil, že ovplyvní príjmy samospráv. Niektoré podľa neho môžu mať problém zostaviť rozpočet a hovoria o zvyšovaní daní.

Ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) podľa Šeligu pravdepodobne neodvolajú, má podporu koalície. Za bizarný považuje návrh na koniec šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽaNO) pre situáciu s medveďmi. Takáč to, naopak, vidí ako totálne zlyhanie. Zároveň upozornil, že dôvodmi odvolávania nie sú iba medvede.

 

Šeliga momentálne nevidí ani dôvod na odvolanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO).

 

img

 

Referendum, ktoré chce iniciovať Smer-SD prostredníctvom petičnej akcie, by podľa Šeligu mala dať prezidentka Zuzana Čaputová na Ústavný súd SR. Takáč odmieta, že by otázky boli protiústavné. Aktuálna vláda by podľa neho mala skončiť.

 

V súvislosti s vysokými cenami palív Šeliga tvrdí, že štát nevie zastropovať ceny. Cestu vidí v regulácii. Takáč považuje za základný problém vysokých cien palív či plynu sankcie proti Rusku. Slovensko ich podľa neho malo vetovať.

 

Možno vás zaujme: Nikomu nevadí krvavá ropa zo Saudskej Arábie, ale z Ruska áno, vyhlásil Gyimesi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies