Dnes je deň otcov! Poznáte jeho históriu?

NETKY.SK • 20 Jún 2021, 10:41 • 2 min
Dnes je deň otcov! Poznáte jeho históriu?

Prvý deň otcov sa slávil 19. júna 1910 v štáte Washington. No až v roku 1972 sa deň otcov stal v USA celonárodným sviatkom. Bolo to vďaka snahe Sonory Smartovej.

slovakia

left justify in out

V minulosti sa kampaň na oslavu otcov nestretla s rovnakým nadšením, ako oslava Dňa matiek. Avšak 5. júla 1908 kostol v Západnej Virgínii sponzoroval prvú národnú udalosť vyslovene na počesť otcov, nedeľnú kázeň na pamiatku 362 mužov, ktorí zahynuli pri výbuchoch z predchádzajúceho decembra v baniach spoločnosti Fairmont Coal Company v Monongah, ale bola to jednorazová spomienka a nie každoročný sviatok.

 

img

 

Rok na to sa žena z mesta Spokane vo Washingtone, menom Sonora Smart Dodd, jedno zo šiestich detí vychovaných vdovcom, pokúsila vybaviť pre otcov oficiálny ekvivalent Dňa matiek. Navštívila miestne kostoly, YMCA, obchodníkov a vládnych úradníkov, aby podporili jej myšlienku, a bola úspešná. Štát Washington oslávil 19. júna 1910 prvý celoštátny Deň otcov.

 

William Jackson Smart

Smart bol dvakrát ženatý a dvakrát ovdovený veterán z občianskej vojny a otec 14 detí, z ktorých jedno zasvätilo svoj život vytvoreniu Dňa otcov na počesť svojho oddaného a obetavého otca. 

 

img

 

Keď mala Sonora 16 rokov, zomrela jej matka Ellen a William zostal ako slobodný otec Sonore a jej piatim mladším bratom. "Pamätám si na všetko. Bol otcom aj matkou pre mňa a mojich bratov a sestry," povedala Sonora o mnoho rokov neskôr denníku Spokane Daily Chronicle. 

 

img

 

Sonorina matka Ellen, bola tiež vdova, mala z predchádzajúceho manželstva tri deti. Okrem toho bol William tiež ženatý a ovdovelý predtým, ako stretol Sonorinu matku. William mal so svojou prvou manželkou Elizabeth päť detí, ktoré boli už dospelé, keď William po druhýkrát ovdovel.

 

V roku 1910 Sonora zorganizovala  petíciu, aby uznala odvahu a oddanosť všetkých otcov, ako napríklad Williama, 5. júna, v deň narodenia jej otca. Miestnym duchovným sa myšlienka špeciálnej služby ku Dňu otcov páčila, ale nepodarilo sa to tak rýchlo zorganizovať, podarilo sa to až 19. júna, respektíve už platí pravidlo, že Deň otcov je tretiu júnovú nedeľu.

 

Na prvý Deň otcov v roku 1910 boli cirkevné kázne po celom Spokane venované otcom a rozdávali sa červené a biele ruže na počesť žijúcich a zosnulých otcov, na príkaz starostu Spokanu a guvernéra Washingtonu.

 

Prvá oslava Dňa otcov v Spokane mohla zostať miestnou tradíciou, nebyť vytrvalosti Sonory Smart Doddovej. Po dodržiavaní Dňa otcov v roku 1910 poslal William Jennings Bryan, jeden z najslávnejších politikov tej doby, Sonore blahoprajný list, ktorý vyvolal nával záujmu národných médií o Sonoru.

 

Sonora si získala podporu kongresmanov, ktorí začali lobovať za vytvorenie štátneho sviatku. V roku 1916 prezident Woodrow Wilson oslávil počas návštevy Washingtonu Deň otcov v Spokane. 

 

Až v roku 1972, šesť rokov pred Sonorinou smrťou vo veku 96 rokov, prezident Richard Nixon konečne podpísal rezolúciu Kongresu, v ktorej vyhlásil tretiu júnovú nedeľu za Deň otcov. Jej otec by na ňu bol určite veľmi hrdý!

 

Sonora Smart Dodd

Okrem podporovateľky Dňa otcov bola i uznávanou umelkyňou, poetkou, autorkou kníh pre deti, riaditeľkou pohrebníctva a zakladajúcim členom takmer každej občianskej organizácie v Spokane. Nikdy ju  neopustilo odhodlanie dať otcom  uznanie, ktoré si zaslúžia.

 

img

 

Deň otcov v iných krajinách

V iných krajinách, najmä v Európe a Latinskej Amerike , sa Deň otcov ctil v Deň svätého Jozefa, v tradičný katolícky sviatok, ktorý pripadá na 19. marec. Mnoho mužov však týmto dňom naďalej pohŕdalo. Ako píše jeden historik, „posmievali sa sentimentálnym pokusom sviatku udomácniť si mužnosť kvetmi a rozdávaním darčekov, a považovali to zakomerčný trik s cieľom predať viac darčekov, za ktoré často platí sám otec.“

 

Maloobchodníci však zdvojnásobili svoje úsilie, aby sa Deň otcov stal „druhým vianočným sviatkom “ pre mužov, pre ich propagáciou tovaru ako sú kravaty, čiapky, ponožky, fajky a tabak, golfovými palicami a iné športové potreby a pohľadnice.

 

Keď sa začala druhá svetová vojna, začali argumentovať, že oslava Dňa otcov je spôsob, ako si uctiť americké jednotky a podporiť vojnové úsilie.  Dnes ekonómovia odhadujú, že Američania ročne minú na darčeky ku Dňu otcov viac ako 1 miliardu dolárov.

 

V Nemecku sa tento deň oslavuje zároveň so sviatkom Nanebovstúpenia Pána, tento rok to bolo 13. mája. V niektorých krajinách je dátum pevne stanovený ako napríklad v prípade Mongolska, kde je to vždy 18. marca či Dánska s dátumom 5. jún.

 

img

 

V Kazachstane, Severnej Kórei, Rumunsku a v Tonge vzdávajú úctu otcom v máji. Litva a Švajčiarsko oslavujú otcovstvo prvú júnovú nedeľu, Rakúsko a niektoré části Belgicka zase druhú júnovú nedeľu. Fínsko, Estónsko, Island, Nórsko a Švédsko oslavujú až druhú novembrovú nedeľu.

 

Pevne stanovený dátum má aj Egypt, Jordánsko, Kosovo, Libanon, Sýria a Spojené arabské emiráty, kde majú otcovia sviatok až 21. júna. V Thajsku oslavujú Deň otcov až 5. decembra, čo je dátum narodenia kráľa Bhumibola. V rovnaký deň ako Slovensko ho oslavuje aj väčšina krajín sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona