Kukan: Rozhodnutie nepozvať Slovensko v roku 1997 do NATO bolo potupné

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 15:20 • 2 min
Kukan: Rozhodnutie nepozvať Slovensko v roku 1997 do NATO bolo potupné

BRATISLAVA – V roku 1997 na summite NATO v Madride nedostalo Slovensko pozvánku do aliancie.

slovakia

left justify in out

"Rozhodnutie v Madride bolo veľmi potupné. Boli sme ostro kritizovaní a označovaní za čiernu dieru regiónu," uviedol pre TASR exminister zahraničných vecí Eduard Kukan. "V záverečnom dokumente sa Slovensko ani slovom nespomenulo. Mečiarova politika nás dostala do absolútnej izolácie, ba čo viac, naši európski partneri nás odignorovali," zdôraznil Kukan. Na rozdiel od Slovenska, pozvánku do NATO vtedy dostali Česká republika, Poľsko a Maďarsko, ktoré sa v roku 1999 stali riadnymi členmi Severoatlantickej aliancie. "Bolo to veľmi ťažké obdobie pre Slovensko, najmä v dôležitých a formujúcich rokoch našej samostatnosti," doplnil Kukan.

 

Pozvánku do NATO dostalo Slovensko až na pražskom summite v roku 2002 spolu s Bulharskom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Rumunskom a Slovinskom. Riadnymi členmi aliancie sa SR stala 29. marca 2004. "Znamenalo to veľmi veľa. V prvom rade to potvrdilo, že Slovensko je konečne v zóne stability a bezpečnosti a že je dôveryhodným európskym partnerom," uviedol Kukan. Ako dodal, po nástupe prvej Dzurindovej vlády boli nálady "na Západe" a v EÚ trochu rozpačité, akoby sa čakalo, ktorým smerom sa Slovensko uberie. "Členstvo v NATO bolo akýmsi vysvedčením, potvrdením, že sme na správnej ceste, že nad budúcnosťou Slovenska nemusí visieť otáznik. Stali sme sa stabilnou demokraciou a dôveryhodným partnerom, s ktorým sa dalo počítať," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies