Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

NETKY.SK • 17 September 2020, 21:23 • 2 min
Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

VIEDEŇ - V Bielorusku bude prebiehať medzinárodné vyšetrovanie zamerané na porušovanie ľudských práv a volebné podvody. Túto iniciatívu Európskej únie podporilo aj Slovensko.

slovakia

left justify in out

Sedemnásť prevažne európskych krajín vytvorilo pracovnú skupinu, ktorá prešetrí tieto podozrenia. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Moskovský mechanizmus

Skupina oznámila, že spúšťa tzv. Moskovský mechanizmus na stretnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni.

 

Mohlo by vás zaujímať: Situácia v Bielorusku je kritická, Rusko je ochotné pomôcť

 

Skupinu tvoria okrem Slovenska aj Belgicko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Kanada, Litva, Lotyšsko, Nórsko, Poľsko, Rumunsko, Spojené kráľovstvo a USA.

 

Lukašenko odmietol rokovať

Bielorusko neprijalo predchádzajúci návrh OBSE, že organizácia sprostredkuje dialóg medzi vládou a opozíciou.

 

"Bieloruské úrady si namiesto toho systematicky vyberali za terč ľudí, ktorí dialóg nadväzovali, a pokračovali v násilnom potláčaní pokojných demonštrantov vrátane žien a mladých ľudí," uvádza sa vo vyhlásení OBSE.

 

 

Tzv. Moskovský mechanizmus OBSE pre vyšetrovanie ľudských práv bol naposledy aktivovaný v roku 2018 , vtedy sa preverovali prípady porušovania ľudských práv v ruskom Čečensku.

 

Kto sa ocitne na “black liste“?

Bieloruská opozícia už zostavuje čiernu listinu policajtov, ktorí sa podieľali na brutálnych zásahoch proti demonštrantom. Oznámila to líderka opozície Sviatlana Cichanovská.

 

img

 

"Dostali sme mená osôb, ktorí mučili a bili ľudí," uviedla Cichanovská v oznámení zverejnenom na kanáli jej hnutia na internetovej platforme Telegram.

 

Od zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku z 9. augusta polícia zatkla najmenej 7-tisíc protestujúcich. OSN prijala 450 hlásení o mučení a ďalších prípadoch zlého zaobchádzania zo zadržiavanými.

 

 

"Pripravujeme zoznam predstaviteľov a policajtov, ktorí sa zúčastňovali a naďalej zúčastňujú na tejto policajnej brutalite," dodala Cichanovská.

 

EÚ nepovažuje Lukašenka za legitímneho prezidenta

Podľa oficiálnych výsledkov získala Cichanovská iba 20% podporu, pričom informácie z exitpolov naznačovali jej víťazstvo. 

 

Opozičná líderka spolu s jej podporovateľmi vyhlasujú, že voľby boli zmanipulované tak, aby sa pri moci udržal dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

 

img

 

Európska únia odmietla uznať oficiálne výsledky bieloruských prezidentských volieb a poskytla Cichanovskej bezpečné útočisko v Litve, kam utiekla pred nátlakom zo strany bieloruských úradov.

 

ALexandr Lukašensko je na čele krajiny už vyše štvrťstoročie. Lukašenko tvrdí, že policajné zásahy sú oprávnenou reakciou na snahy zvrhnúť jeho vládu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies