Kubánci budú môcť po viac ako polstoročí obchodovať s nehnuteľnosťami

NETKY.SK • 4 November 2011, 23:01 • 2 min
Kubánci budú môcť po viac ako polstoročí obchodovať s nehnuteľnosťami

Kubánci budú môcť po viac ako polstoročí obchodovať s nehnuteľnosťami

slovakia

left justify in out

img

Už o týždeň nadobudne na Kube platnosť nový zákon, ktorý umožní Kubáncom a na Kube trvalo žijúcim osobám predaj i nákup nehnuteľností. Nová legislatívna norma tak otvorí túto možnosť občanom ostrova po viac ako 50 rokoch. Informáciu priniesol dnes denník tamojšej štátostrany Granma.
Analytici považujú dané rozhodnutie za najvýznamnejšie reformné opatrenie od nástupu Raúla Castra do vedenia krajiny. Výmena nehnuteľností bola doteraz na Kube možná len prostredníctvom komplikovaných dohôd.
Parlament v Havane v auguste schválil reformný balík hospodárskych a sociálnych opatrení, ktoré predtým odobril už kongres kubánskych komunistov. Program, obsahujúci viac ako 300 opatrení, definitívne likviduje paternalistickú spoločnosť, zmenšuje úlohu štátu vo viacerých odvetviach, vrátane služieb, dopravy, stavebníctva i poľnohospodárstva, a to v prospech malých podnikateľov a družstiev.
V priebehu nasledujúcich piatich rokov by na Kube mali zrušiť milión pracovných miest v štátnom sektore a postupne sa znížia dotácie. Aj keď v ekonomike budú hrať prím naďalej plánované hospodárstvo a socialistické štátne podniky, dôjde aj k zohľadneniu istých trhových mechanizmov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies