Ku koncu decembra 214 bolo v slovenských väzniciach 177 cudzincov

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 08:45 • 2 min
Ku koncu decembra 214 bolo v slovenských väzniciach 177 cudzincov

BRATISLAVA - Ku koncu decembra minulého roka sa v slovenských väzeniach nachádzalo 177 cudzích štátnych príslušníkov.

slovakia

left justify in out

Z nich bolo 65 obvinených a 112 odsúdených. Najviac odsúdených a obvinených cudzincov v slovenských ústavoch, a to 30, pochádzalo z Vietnamu. Nasledovalo 23 Čechov a zhodne po 14 väzňov bolo z Maďarska a Ukrajiny. TASR o aktuálnej štatistike k uvedenému dátumu informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

 

Z celkového počtu 65 obvinených cudzincov bolo 61 mužov a štyri ženy. Zo 112 právoplatne odsúdených zase 108 mužov a rovnako štyri ženy. Cudzinca pri prijímaní do výkonu väzby alebo výkonu trestu ústav poučí o jeho práve obracať sa na diplomatickú misiu alebo konzulárny úrad štátu, ktorého je občanom. Osobu bez štátnej príslušnosti ústav poučí o práve obracať sa na diplomatickú misiu, konzulárny úrad alebo medzinárodné orgány, ktorých poslaním je chrániť jeho záujmy. Ústav zároveň poučí cudzinca a osobu bez štátnej príslušnosti o práve prijať návštevu predstaviteľa týchto orgánov. "Pre cudzincov a osoby bez štátnej príslušnosti zabezpečuje ústav neodkladnú zdravotnú starostlivosť podľa osobitného predpisu. O prijatí cudzinca do výkonu trestu ústav bezodkladne informuje konzulárny úrad štátu, ktorého je občanom, ak o to odsúdený požiada. Pri umiestňovaní cudzinca sa spravidla umožní, aby cudzinci rovnakej národnosti alebo hovoriaci rovnakým či podobným jazykom mohli byť spoločne ubytovaní a aby mohli spolu komunikovať v jazyku, ktorý ovládajú," vysvetlil okrem iného Adrián Baláž.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies