Putin opäť nešetril kritikou na USA, teraz ide skutočne o veľa

NETKY.SK • 20 Október 2017, 08:04 • 2 min
Putin opäť nešetril kritikou na USA, teraz ide skutočne o veľa

SOČI – Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok kritikou na Spojené štáty americké nešetril. Na zasadnutí uviedol, že Američania sa snažia vytlačiť ruský plyn z európskeho energetického trhu.

slovakia

left justify in out

Posledné americké sankcie voči Rusku majú prinútiť Európu, aby namiesto ruského plynu kupovala americký skvapalnený zemný plyn. Informoval o tom Putin v prejave na zasadnutí Valdajského medzinárodného diskusného klubu v Soči.

 

Trump zatiaľ na jeho slová nereagoval, no stihol pohroziť ďalšími sankciami schválených americkým Kongresom. Putin si aj napriek hnevu zachoval chladnú hlavu. Informoval, že napriek Trumpovým krokom je ešte stále ochotný spolupracovať s USA. „Balík sankcií nedávno prijatý americkým Kongresom je otvorene navrhnutý tak, aby vytlačil Rusko von z európskych energetický trhov a aby prinútil Európu prejsť na omnoho drahší skvapalnený zemný plyn zo Spojených štátov,“ varoval Putin.

 

Putin ďalej upozornil, že USA si neplní svoje povinností vyplývajúce z dohody o chemických zbraniach. Pričom je jedinou krajinou, ktorá takýmito zbraňami hromadného ničenia disponuje. Putin pritom neopomenul ani Studenú vojnu, keď podľa jeho názoru Američania so svojimi spojencami premrhali príležitosť vybudovať bezpečnejší a stabilnejší svet.

 

Šéf Kremľa skritizoval aj Európu a Západ kvôli katalánskemu referendu, jeho zahraniční kolegovia údajne merajú dvojakým metrom. Čím chcel poukázať na podraz z Kosovom. Ruský prezident okomentoval aj napätú situáciu medzi USA a Severnou Kóreou, varoval pred zahnaním Pchjongjangu do kúta.

 

Vyzdvihol potrebu dialógu bez zbytočných expresívnych slov, bez ktorého sa situácia nevyrieši. Jadrový a raketový program komunistického režimu odsúdil. V neposlednom rade Trumpovi pripomenul, že ak skutočne príde k obmedzeniu ruskej televízie RT, nezaváha ani minútu a zruší CNN. Putin na záver svojho prejavu informoval, že v jeho vlastnom záujme je dosiahnuť globálny zákaz jadrových zbraní, pričom Rusko je odhodlané v takejto politike pokračovať. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies