Varšava a Budapešť vybojovali kompromis, znamená zelenú pre európsky rozpočet a fond obnovy

NETKY.SK • 10 December 2020, 22:00 • 2 min
Varšava a Budapešť vybojovali kompromis, znamená zelenú pre európsky rozpočet a fond obnovy

Európska únia nakoniec predsalen bude mať rozpočet i fond na obnovu.

slovakia

left justify in out

Obavy, že pre protestné hlasy Varšavy a Budapešti sa tento cieľ nepodarí, sa nenaplnili. Lídri Európskeho spoločenstva dosiahli s premiérmi Poľska a Maďarska kompromis. Varšava a Budapešť vetovali rozpočet, pretože nesúhlasili s tým, aby mali byť trestaní za to, že si uplatňujú právo sami rozhodovať o vlastných krajinách.

 

 

Líder Európskej rady Charles Michel vo štvrtok večer napísal na twitteri, že lídri EÚ sa dohodli na rozpočte, ako aj fonde na obnovu. "Máme dohodu o rozpočte EÚ a balíku na oživenie. Teraz môžeme začať s jeho implementáciou a prebudovaním našej ekonomiky. Náš prelomový balík na oživenie urýchli zelenú a digitálnu transformáciu," napísal Michel.

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki bol rád, že na jednej strane sa podarilo zabezpečiť peniaze pre rozvoj krajín. „Ale bol tu aj druhý, kľúčový záujem - čestné vykonávanie zákona v duchu zvrchovanosti členských štátov EÚ. Právo na to, aby sme sa mohli sami rozhodnúť, ako by mala vyzerať naša vlasť,“ napísal Morawiecki na sociálnej sieti.

 

 

Šéf poľského kabinetu zdôraznil, že kompromis je dobrý pre všetkých. "Po prvé, rozpočet EÚ môže vstúpiť do platnosti a Poľsko z neho získa 770 miliárd zlotých. Po druhé - tieto peniaze sú bezpečné, pretože mechanizmus podmienenosti bol obmedzený veľmi presnými kritériami,“ vysvetlil s tým, že závery samitu neumožňujú zmenu pravidiel voči Varšave.

 

„Predseda vlády ubezpečil, že v dnes dohodnutých záveroch Poľsko neurobilo kompromisy v súvislosti so žiadnymi ustanoveniami, o ktorých sa rokovalo pred niekoľkými dňami spolu s Maďarskom a nemeckým predsedníctvom,“ zdôraznilo periodikum Do rzeczy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies